28 Aralık 2018 Cuma

Güneş Kremi Nedir?

Güneş Kremi Nedir
Güneş kremi faktörü ya da SPF, cildimizin UVB ışınlarından hangi ölçüde koruyacağını aktaran bir ölçü birimidir diyebiliriz. Biliyorsunuz ki ışınlar her yerde ve her zaman diliminde aynı açıyla ve aynı yoğunlukta-yakıcılıkta gelmiyor. Saat 12 de ekvatorda gelen güneş ışınıyla aynı gün Norveç de gelen güneş ışını ve yoğunluğu arasında fark vardır elbette ki. Ülkemize gelirsek, ülkemizde de yaz aylarında öğlen saatleri güneşe maruz kalmamamız gerektiğini zaten biliyoruz. Fakat güneşe maruz kalmak zorundaysak mutlaka güneş kremi kullanmalıyız ve SPF'ye dikkat etmeliyiz. Zaten makalemde güneş kremi meselesine değinirken en çok SPF meselesine değindim.

SPF Güneş Kremi Nedir?



Cildiniz normal şekilde güneşte 10 dakika sonra yanarsa, SPF 15 güneş kremi sürdüğünüzde güneşte yaklaşık 150 dakika yanmadan kalabilirsiniz. Bu, cildin kendi özelliklerine, güneş ışığının yoğunluğuna ve kullanılan güneş koruyucu miktarına bağlı olarak şekilde değişir fakat ben bunların tamamının ideal haliyle olduğunda ki miktarını aktarıyorum. SPF esasında UVB'ye maruz kalma miktarından korunmanın bir ölçüsüdür ve maruz kalma süresini esasında belirlemez.

Güneş Kremi Kullanımı


Cilt uzmanları tabi ki güneş kremi kullanımı noktasında da bizi yönlendiriyorlar. Güneş kreminin ideal kullanım biçimi: 15 dakikalık bir minimum SPF güneş kremi kullanılmasını aktaran uzmanlar, uygun miktarda (cildi 2mg / cm2 veya tam vücut için yaklaşık bir ons) sürerek her 2 saatte bir yenilemeniz gerektiğinden bahsediyorlar.

Çoğu kişi güneş kremini az miktarda uygulamaktadır. Hatta gerekli miktarın ¼ ile ½ 'si kadarı kullanılır. Gerekli güneş kremi kullanım miktarının yarısı kullanılarak SPF'nin yalnızca dörtte biri kadar randıman alırsınız. Yani, SPF 30 güneş kremi yarım uygulama yalnızca etkili bir SPF 5.5 sağlar! Bunun yanında bir çok dermatolog SPF 15 veya SPF 30 güneş kremi kullanmanızı tavsiye etmektedir.

Güneş Kremi Seçimi 


Neden yüksek faktörlü bir Güneş Kremi kullanmıyorsunuz? SPF 75 veya SPF 100 gibi gerçekten yüksek SPF'li güneş koruyucuları, SPF 30'dan çok daha fazla bir koruma sağlamaz ve insanların da zaten bu kadar yüksek bir korunmaya ihtiyacı yoktur. Tabi ki yukarıda da bahsettim güneşe zaten fazla maruz kalmamanız gerekiyor, her ne olursa olsun. Ek olarak geniş spektrum korumasına sahip olmak için UVA koruması UVB korumasının en az 1/3 oranında olmalıdır. Yüksek SPF güneş kremi genellikle UVA korumasına kıyasla çok daha fazla UVB sunar, böylece yanlış koruma hissi verir.


Badger'ın SPF Güneş Kremi Testi

UVB özelliği talebinde bulunmak için tüm güneş kremi FDA onaylı SPF testi yaptırmış olması gerekir. Üç temel SPF testi türü bulunur; SPF Statik, SPF Suya Dayanıklı 40 Dakika ve SPF Suya Dirençli 80 Dakika. Bütün güneş koruyucu üreticileri SPF iddialarının tüm güneş kremi, kimyasal ve mineral bakımından tutarlı olmasını sağlayarak aynı FDA onaylı testlere uymak zorundadırlar. Tüm SPF testleri in vivo (insan deneklerle) yapılır.

Badger güneş kremi FDA monografisine, Colipa'ya (AB) ve Avustralya şartlarına bağlı olarak test edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder