HPV Belirtileri
Erkeklerde HPV enfeksiyonu belirtileri ve semptomları kadınlara göre farklılık göstermektedir. HPV enfeksiyonu tipik anlamda erkeklerde herhangi bir belirti ve semptom oluşturmayabilir, fakat bazı HPV çeşitleri ile enfeksiyon genital bölgelerde siğil veya topaklar biçimde yaşanan genital siğillere neden olabilir. Genital siğiller kesintisiz büyümektedir ve gelişir bazen de düz ya da yükseltilmektedir. Kenarlar tırtıklı veya pürüzlü bir yapıda bulunabilir. Daha az yaşanan, belirli tipte HPV enfeksiyonlarının, erkeklerde penis veya anüs kanserine sebep olduğu bilinmektedir.
Kadınlarda HPV enfeksiyonu belirtileri ve semptomları erkeklerinkine göre değişiklik göstermektedir. Erkeklerde yaşandığına benzer kadınlarda HPV çoğunlukla belirti veya semptom yaratmaz. Bununla beraber, farklı durumlarda HPV enfeksiyonu yok olmaz ve genital siğillere (daha önce tarif edildiği gibi), deri siğillerine veya uterus serviksini hizalayan hücrelerde kanserli veya prekanseröz değişikliklere neden olmaktadır.
HPV Bulaşıcı Mı
HPV (Human Papilloma Virus) oldukça bulaşıcıdır. Genital bölgede genel anlamda da karşılaşılan HPV’ler temas ile basit şekilde yayılım göstermektedir. Bulaşma için tam bir cinsel ilişki olmasına gerek bulunmamaktadır. Enfeksiyon kapmış cilt bölgelerinin birbiri ile teması ile de virüs yayılabilir.
Çok nadir bir biçimde de cinsel yol dışında doğum da anneden bebeğe bulaşabilir ve ortak kullanım eşyalarından, genel tuvalet, duş gibi hijyenik olmayan ortamlardan da bulaşabildiği söylenmektedir.
Aktif genital lezyonların yaşanması bulaşma riskini yukarı çekmektedir. Siğiller yaşandıktan ve tedavi edilip iyileştikten sonra da tekrardan siğillerin çıkmasına kadar geçen dönem ne kadar uzun ise bulaştırıcılık oranı da o derece düşmektedir.
HPV Tedavisi
HPV'nin herhangi bir tedavisi henüz bulunamamıştır. Bu çok hızlı yayılan virüsün tedavisi yoktur fakat yol açtığı hastalıklar tedavi edilebilir. Yani HPV'den kaynaklı yaşanan siğil ve kanserin tedavisi bulunmaktadır. Özellikle siğiller TCA ve salisilik asitle yok edilebilir. Hatta evde ve doğal yollarla tedavi etmek istiyorsanız; elma sirkesini seyrelterek gerçekleştirebilirsiniz. Siğiller HPV'den kaynaklı yaşanan cilt büyümeleridir ve iyi huylu tümörlerdir şeklinde tanımlanmaktadır. Bu noktada HPV'nin tedavisi çok elzem değildir fakat estetik açıdan kötü bir görünüme de sahip olduğu için tedavi gereklidir. Aynı zamanda HPV vücutta kaldıkça başkalaşabilir ve kansere yol açabilir.
HPV tedavisi üzerine konuşurken HPV aşısı üzerine de konuşmak gerekiyor. HPV aşı türleri bazı HPV türlerine özel olarak gerçekleştirilmektedir. Yani kafanıza göre değil doktorunuzun talimatı ile gerçekleştirilmesi gereken bir uygulamadır. Aynı zamanda HPV aşısını vücutta bu virüs varken yaptırmanız herhangi bir etkiye yol açmamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder