30 Kasım 2016 Çarşamba

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer
Bu yazımızda sizlere sedef hastalığının nasıl geçeceği hakkında konuşacağız. Herkes sedef hastalığına yakalanabilir, fakat genelde yetişkinlerde karşılaşılan bir problemdir. Pek çok örnekte, sedef hastalığına yakalanan kişilerin ailesinde de sedef hastalığı olduğu görülmüştür. Aynı zamanda sedef hastalığına kadınlar da erkekler kadar sık yakalanabilir. Yazımda sedef hastalığı nedir, nedenleri nelerdir, belirtileri nelerdir, nasıl geçer, tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer ?

Sedef hastalığı bağışıklık sisteminde başta T hücresi adında ki beyaz kan hücresi türünden dolayı oluşmaktadır. T hücreleri, vücudun enfeksiyona ve hastalığa karşı korunması noktasında etkilidir. Sedef hastalığında, T hücreleri yanlışlıkla aktifleştirilir. Çok aktif olurlar ve diğer bağışıklık tepkilerini arttırır. Bu cilt hücrelerinin şişmesine ve hızlı çoğalmaya neden olur. Sedef hastalığı olan kişiler bazen cildin daha iyi hale geldiğini ve bazen daha da kötüleştiğini görebilir. Cildin daha da kötüleşmesine yol açan bazı durumlar da şunlardır:


  • Enfeksiyonlar
  • Stres
  • Cildi kurutan havadaki değişiklikler
  • Bazı ilaçlar

Sedef Hastalığı Teşhisi


Sedef hastalığı teşhisi oldukça zordur. Bunun nedeni diğer cilt hastalıklarıyla karıştırabilirsiniz. Doktor bir cilt örneğini inceleyerek teşhisi koyarsa daha sağlıklı olacaktır. Bunun dışında yaşanan tüm belirtiler dermatologa gitmeniz için yeterli belirtilerdir.

Tedaviye bağlı:

Hastalığın ağırlığı ne kadar ciddi
Sedef hastalığının yamaları boyutu
Sedef hastalığı türü
Hasta bazı tedavilere nasıl tepki verir.

Sedef Tedavisi


Bütün uygulanan tedaviler herkes de tedavi edici olmayabilir. Doktorlar, tedavi yöntemlerinden herhangi birinin işe yaramadığını görürse, daha da artan bir reaksiyon görürse verdiği tedaviyi durdurabilir ve tedavi yöntemini değiştirebilir. Derinin üstüne uygulanan tedaviler (kremler, merhemler) yardımcı olabilir. Bu tedaviler şunları yapabilir:


  • Enflamasyon ve cilt hücresi cirolarını azaltmaya yardımcı olun
  • Bağışıklık sistemini bastır
  • Cildin gözenekleri açmasına ve açılmasına yardımcı olun
  • Deriyi yatıştırın


Doğal Tedavi Yöntemleri



Güneşten alınan doğal ultraviyole ışık ve yapay ultraviyole ışınlar sedef hastalığında tedavi olarak kullanılabilir. PUVA olarak adlandırılan bir muamele, cildi ışıktan ve mor ötesi A ışığından daha hassas hale getiren bir ilacın bir kombinasyonunu kullanmaktadır. Sedef hastalığı şiddetli bir durumdaysa, ilaç reçete edebilir. Buna sistemik tedavi denmektedir. Bakteriler sedef hastalığını kötüleştirmediği durumlarda antibiyotikler sedef hastalığını tedavi etme noktasında kullanılamaz. 

Topikal (cilde sürülen), hafif ve sistemik tedavileri hep birlikte kullandığınız da, tüm tedavileri daha düşük dozlar da kullanabilirsiniz. Kombinasyon tedavisi de daha iyi sonuçlar verebilir.

 


Kaynaklar 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder