30 Kasım 2016 Çarşamba

Sedef Hastalığı Tedavisi

Sedef Hastalığı Tedavisi
Cilt hastalıkları noktasında belki de sizin en çok canınızı sıkacak olanı sedeftir. Yazımda sizlere sedef hastalığının tedavilerini aktaracağım aynı zamanda; sedef nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl geçer gibi sorulara cevaplar aradım. 

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer

Sedef hastalığınızı tedavisi, iyi hastalık yönetimi ve genel sağlık noktasında oldukça önem arz etmektedir.  Belirtilerinizi azaltan veya tamamen geçiren bir tedavi bulmak için doktorunuzla beraber bir yöntem arayın. Sedef hastalığına yakalan kişiler için neyin işe yaradığını bilemeyebiliriz. Bunun esas sebebi farklı tedavi seçeneklerini bilmek önemlidir ve sizin için doğru uygulamayı bulana kadar denemeye devam edin.




Sedef hastalığının tedavisi topikal ve sistemik ilaçlar, fototerapi, stres azaltma, klimoterapi ve güneş yanığı, nemlendiriciler, salisilik asit ve üre gibi diğer keratolitikler gibi çeşitli yardımcı maddeleri içerebilir. Dünya'da ki uzman dermatologlar, tedavi optimizasyonu ve orta ve şiddetli plak sedef hastalığına geçiş konusunda yaşanan görüş birliğine ilişkin bir rapor yayınladı. 2013 konsensus raporunun tavsiyeleri aşağıdakileri içermektedir:
Metotreksat etkili ve iyi tolere edilmiş olduğu sürece kullanılabilir.
Siklosporin genellikle 3-6 aylık bir süre boyunca bir veya birkaç kursla klinik yanıt oluşturmak için aralıklı olarak kullanılır.
Konvansiyonel sistemik terapiden biyolojik bir ajana geçiş, etkinliğin eksikliği nedeniyle geçiş gerekiyorsa veya güvenlik nedenlerinden ötürü geçiş yapılması gerekiyorsa tedavi gerektirmeyen bir aralıkla doğrudan veya üst üste bindirilerek yapılabilir.
Kombinasyon tedavisi işe yarayabilir.
Biyolojik tedavi alan hastalar için sürekli tedavi önerilir.



Biyolojik Tedavi


Biyolojik ilaçlar ya da "biyolojik maddeler" çoğunlukla farklı tedavilere cevap vermeyen orta ve şiddetli psöriyazis ve psoriatik artrit için önerilir. Enjeksiyon veya intravenöz (IV) infüzyon ile verilir.

Sistemik Tedavi


Sistemik ilaçlar oral veya enjeksiyon yöntemiyle alınan reçeteli ilaçlardır. Genellikle orta ve şiddetli sedef hastalığı ve psoriatik artrit için kullanılmaktadır.

Fototerapi


Cildin mor ötesi ışığa düzenli biçimde ve tıbbi gözetim altında maruz bırakılması da dahil olmak üzere fototerapi veya hafif terapi. Tedaviler bir doktor ofisinde veya sedef kliniğinde veya evde fototerapi ünitesi ile yapılır.

İlaç Tedavisi


Yeni ağızdan tedaviler, iltihap ile ilişkili spesifik molekülleri inhibe ederek psoriatik hastalığın belirtilerini geliştirir. Canlı kaynaklardan türetilen ve enjeksiyon veya infüzyon yoluyla uygulanan biyolojik ilaçların aksine, bu tedaviler ağız yoluyla alınan tabletler şeklinde etkili bir şekilde verilebilir.

Topikaller


Topikal tedaviler genellikle deriye uygulanır ve sedef hastalığı teşhis edildiğinde genellikle tedavi edilir. Topikaller tezgahta veya reçeteyle satın alınabilir. 



Kaynaklar 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder