30 Kasım 2016 Çarşamba

Sedef Hastalığı

Sedef Hastalığı
Sizlere görülme ihtimali yüksek olan bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı hakkında bir makale hazırladım. Psoriasis yani sedef, dünyada görülme oranı yaklaşık %2'dir. Sedef pembe – kırmızı, hafif kabarık bir zemine beyaz, kalın, parlak ve kuru pullanmalara yol açtığından halk arasında sedef hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Yazımda sedef hastalığı nedir, nedenleri nelerdir, belirtileri nelerdir, nasıl geçer gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Sedef Hastalığı

Sedef, ciltte gümüşi pullarla kaplı, kırmızı, pul pul, huysuz lekelere yol açan bir cilt hastalığıdır. Bu lekeler normal şartlar altında dirseklerinizde, dizlerinizde, kafa derinizde ve bel altında görünür ancak vücudunuzun herhangi bir yerinde de görünebilir. Çoğu insan yalnızca küçük yamalarla etkilenir. Bazı durumlarda, yamalar kaşıntılı veya yara görebilir.





Sedef, devamlı, uzun süreli (kronik) bir hastalıktır. Sedef hastalığınızın semptomları sedef hastalığınız kötüye gittiği zamanlarla değişen zamanlar olabilir.



Sedef hastalığı, İngiltere'deki insanların yaklaşık% 2'sini etkiler. Her yaşta başlayabilir, ancak çoğu zaman 35 yaş altı yetişkinlerde gelişir. Durum erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkiler.




Sedef Hastalığının Özellikleri



Sedef hastalığının şiddeti kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar için bu sadece küçük bir tahriş ancak diğerleri için yaşam kaliteleri üzerinde büyük bir etkisi olabilir.

Sedef hastalığı genellikle semptomların veya hafif semptomların olmadığı dönemleri ve semptomların daha şiddetli olduğu dönemleri kapsayan uzun süreli (kronik) bir hastalıktır.



Sedef, cilt hücrelerinin yaşam döngüsünü değiştiren yaygın bir cilt durumudur. Sedef hastalığı, cildin yüzeyinde hücrelerin hızla birikmesine neden olur. Ekstra cilt hücreleri, bazen ağrılı kalın, gümüşi pullar ve kaşıntılı kuru kırmızı lekeler oluştururlar.



Tedavide birincil hedef, cilt hücrelerinin hızla büyümesini durdurmaktır. Bir tedavi olmamasına rağmen, sedef hastalığı tedavileri önemli derecede rahatlama sağlayabilir. Reçetesiz kortizon kremi kullanmak ve cildinizi az miktarda doğal güneş ışığına maruz bırakmak gibi yaşam tarzı önlemleri sedef hastalığı belirtilerinizi de geliştirebilir.
 


Kaynaklar

http://www.nhs.uk/Conditions/Psoriasis/Pages/Introduction.aspx

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/basics/definition/con-20030838 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder