30 Kasım 2016 Çarşamba

Sedefin Kesin Çözümü


Sedefin Kesin Çözümü
Psoriasis; pembe - kırmızı, hafif kabarık bir alanda beyaz, kalın, parlak ve kuru kepekler yaşanmasıyla  halk arasında sedef hastalığı denen bir cilt hastalığıdır. Dünya nüfusunun neredeyse %2’sinde bu hastalık ile karşılaşır. Her yaşta yaşanabilen bu hastalık, beklenmedik bir biçimde ortaya çıkabilir. Sedef hastalığı; birkaç ay veya birkaç yıl devam edebilirken, bazı hastalarda ise ömür boyu aralıklı bir şekilde yaşanabilir. Bulaşıcı bir cilt problemi değildir. Yazımda sedef hastalığı nedir, nasıl geçer, tedavi yöntemleri nelerdir, kesin çözüm yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar. 

Sedef Hastalığı Nedenleri

Sedef hastalığının nedenleri halen tam olarak bilinmiyor.  Sağlıklı bir insanda deri hücreleri 28-30 günde olgunlaşır. Sedef hastalarında ise bu süre 3-4 güne kadar hızlanabilir. Hızlı çoğalan hücreler deri üstünde birikerek kepeklenmelere yol açar.



Sedef hastalığına yol açan en önemli risk faktörü genetik etkilerdir. Ailede sedef hastalığı olan kişilerin bu hastalığa çok daha fazla yatkın olduğu bilinmektedir.  Sedefe yatkınlığı olan kişilerde hastalığı tetikleyen bazı durumlar ise şu şekilde sıralanabilir:


  • Boğaz ya da deri enfeksiyonları
  • Stres
  • Sigara içme
  • Aşırı alkol tüketimi
  • D vitamini eksikliği
  • Bazı ilaç tedavileri



Sedef Hastalığı İlaçları


Arsenik alb, Aurum Met, Psorinyum, Selenyum, Hidrokotil, Mezarium, Petrol, Ars Iod, Puls, Sepia, Silicea. Rhus Tox, Thuja, Tuberculinum, Graph, Calcaria Carb, Lycopodium, Merc Sol, Petrolyum ve diğer birçok ilaç.

Allopatik tedavi - esas olarak kortikosteroid, katran, D vitamini analogları, retinoidler vb.

Sedef hastalığı tedavisinde diğer doğal ve alternatif yöntemler - Natüropati, Bitkisel Tıp, Yoga, Ayurveda, Acupressure vb.

Sedef Hastalığı Tedavisi


Ağız yoluyla alınan ilaçlarla uygulanan tedaviler oldukça etkilidir. Tedavinin getirdiği yan etkilerden kaynaklı, daha basit yollar yardımıyla hastalık kontrol altına alınabiliyorsa bu tedavi çok önerilmez. Tedaviye başlamadan önce doktorlar hastaya tedavinin riskleri noktasında gerekli açıklamaları yaparlar. Kadın hastalar sistemik tedavi aldıklarında hamile olmamalılar ve hamile kalmamaları gerekir. Erkek hastaların da sistemik tedaviyi alırken çocuk sahibi olmamaya özen göstermelidir.


Kaynaklar



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder