23 Aralık 2016 Cuma

Bergamot Yağı

Bergamot Yağı

Bergamot, bergamot yağının özü olan ve kabuğu soyulabilen narenciye türü bir meyvedir. Bergamot'un Latince adı Citrus Aurantium veya Citrus Bergamia. Tropik bir bitki olan bergamot aynı zamanda Avrupa'da da gelişmektedir. Güçlü aroması, onu parfümlerde popüler bir bileşen haline getirmiştir ve genellikle çok önemli "en iyi not" olarak kullanılmaktadır. Çoğu temel yağın buhar damıtımına karşı, soğuk sıkıştırma yoluyla elde edilir. Farkında olmayabileceğiniz en yaygın uygulamalardan biri, siyah çayda ki kullanımıdır. Normal siyah çayda bergamot esansiyel yağı bulunması, o zaman farklı bir isim verilmektedir. Yazımda bergamot nedir, faydaları nelerdir, vücuda etkileri nelerdir, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.


Bergamot Yağı


Bergamot esasnsiyel yağının sağlık yararları bir deodorant, hassas madde, vermifuge, antibiyotik, antiseptik, antispazmodik, sakinleştirici, analjezik, antidepresan, dezenfektan, febrifuge, kicatrisan ve sindirim maddesi gibi özellikleri bulunmaktadır

Bergamot Yağı'nın kimyasal bileşimi, Alfa Pinene, Alpha Bergaptnen, Alpha Terpineol, Limonen, Linalool, Linalil Asetat, Nerol, Neril Asetat, Beta Bisabolen, Geraniol, Geraniol Asetat ve Myrcene'dir. Bergamot yağı, çok tatlı bir kokuya ve bir takım tıbbi ve endüstriyel kullanımlara sahip bir bitkidir. 


Bergamot Yağı'nun Faydaları


Bergamot'un kendine özgü, narenciye kokusu hem erkek hem de kadınların kişisel bakım ürünlerinde kullanılır. Parfümlerde, kolonyalarda, tuvalet malzemelerinde ve kozmetik ürünlerinde bulunmaktadır. Yemeklik bergamot yağı, yiyecek ve içecek aroması olarak kullanılır. Aynı zamanda tıbbi değeri vardır.

Alfa Pinen ve Limonene gibi Bergamot Yağı bileşenleri antidepresan ve doğada uyarıcıdırlar. Kanın dolaşımını iyileştirerek keder ve depresyon vakalarında tazelik, sevinç ve enerji hissi yaratırlar. Ayrıca hormonal sekresyonları uyarırlar, böylece uygun metabolik hızları korumaya yardımcı olurlar. Bu uyarıcı etki aynı zamanda sindirim suları, safra ve insülin salgısını arttırır, böylelikle sindirim, besin maddelerinin düzgün emilmesi, şeker asimilasyonu ve ayrışması ve kan şekerinin indirgenmesine yardımcı olur. Bergamot esansiyel yağının hormonal etkisi, bu nörolojik ve zihinsel koşullarda o kadar güçlü olmasının bir parçasıdır.

Doğal Antibiyotik


Bergamot'un uçucu yağının bazı bileşenleri doğasında antibiyotik ve dezenfektandır. Mikroplar, virüsler ve mantarların büyümesini engellerler. Aynı zamanda ciltler de dahil olmak üzere enfeksiyonları etkili bir şekilde yasaklarlar. Banyo suyu ile veya sabunlarla düzenli kullanıldığında (cilt bakım sabunlarında zaten yaygın olarak kullanılırsa), cilt ve saç enfeksiyonlardan korunarak parlak kalır. Ayrıca kolon, bağırsak, idrar yolları ve böbreklerin enfeksiyonlarını iyileştirir.

Bergamot uçucu yağ vücutta var olan ağrı hissini azaltır. Esasında, sinirlerin ağrıya duyarlılığını azaltacak belirli hormonların salgılanmasını uyarmaktadır. Bundan kaynaklı baş ağrısı, burkulma, kas ağrıları veya analjezik haplarının ağır bir dozajını gerektiren herhangi bir farklı semptom veya rahatsızlık durumunda çok yararlıdır. Bu, çoğu zaman olumsuz yan etkilere sahip olan ve yoğun şekilde kullanıldığında karaciğeriniz ve böbreklerinize zarar verebilecek olan karşıt ağrı tedavilerinizin çoğunun tehlikeli yan etkilerinden kaçınmanızın yanı sıra kanınızı inceltmek veya kaybetmenize yol açabileceği anlamına gelir uyku.


Bergamot yağı içerisinde var olan flavonoidler de çok iyi etkili gevşetici malzemelerdir. Uykusuzluk, yüksek tansiyon, uykusuzluk ve depresyon benzeri stresle ilişkili rahatsızlıkları tedavi etmeye yardımcı olan sinirleri yatıştırmakta ve sinir gerginliğini, endişe ve stresini aşağı çekmektedir. Ayrıca dopamin ve serotonin gibi gevşeme ve sedasyon hissi uyandıran bazı hormonların vücuttaki aktivitesini de uyarabilirler.

Kabızlığa İyi Gelir


Yukarıda aktardığım üzere, bergamot esansiyel yağı sindirim asitleri, enzimler ve safra salgılarını aktive etmekte ve arttırmaktadır. Aynı zamanda sindirimi de kolaylaştırır. Aynı zamanda bağırsakların peristaltik hareketi senkronize eder ve düzenler ve bu şekilde sindirim sürecini hızlandırır ve bağırsak yoluna gerginliği azaltır. Bergamot esansiyel yağı kabızlığı azaltabilir, bağırsak hareketlerini daha düzenli hale getirebilir ve kolorektal kanser gibi gastrointestinal komplikasyonları ve diğer rahatsız edici veya tehlikeli durumları önleyebilir.

Bergamot yağı özelliği, kozmetik ve cilt bakım ürünlerindeki, örneğin güzellik sabunları, kremler ve losyonlardaki yaygın kullanımının arkasındaki nedendir. Cicatrisant, cildin üzerindeki izlerin ve diğer izlerin yok olmasına yardımcı olan bir mülk veya ajan anlamına gelir. Aynı zamanda pigmentlerin ve melaninin dağılımını eşit ve üniform hale getirir ve işaretlerin solması ve hatta cazip bir cilt tonusu oluşur. Bu esansiyel yağ sıklıkla, akne'nin çirkin etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılır; bunlar, yıllarca etkilenen alanlarda belirgin iz ve iz bırakabilir.

Bu bergamot yağı özelliği, pazardaki yeni deodorantları her zaman deneyen genç nesillerle popüler kılıyor ve çılgınca gerçekten ferahlatıcı ve doğal bir şey arıyor. Bergamot uçucu yağ mükemmel bir deodoranttır. Vücut kokusuna neden olan mikropların büyümesini engelleyen serinletici aroma ve dezenfektan özellikleri, bir deodorant olarak etkili ve çekici bir dağıtım sistemi olmasını sağlar. Turunçgil kokuları çok güçlüdür ve insanların belirli bir bölgede kokladığı diğer kokuları atlatabilir veya ortadan kaldırabilir, bu yüzden bergamot yağı oda spreyleri ve spreylerde de kullanılır.

Bergamot Yağı Hakkında Detaylar


Bir febrifuj, ateş düşürücü ve vücut ısısını düzenleyen bir maddedir. Bergamot, farklı nedenlerle iyi bir febrifüjdür. Her şeyden evvel, bir antibiyotik olarak, influenza (virüs), sıtma (protozoa) ve tifo (tifüs bakterileri) de dahil olmak üzere ateşe yol açan virüslerden, bakterilerden ve protozolardan kaynaklanan enfeksiyonlarla mücadele etmektedir. İkincisi, metabolik sistem ve bez salgılarını uyarır, böylece sıcaklık hissi verir ve ekrin bezlerinden (ter bezleri) ve sebasöz (sebum) bezlerinden ek salgı (ter veya ter) ile sonuçlanır ve vücut sıcaklığını düşürür. Bu aynı zamanda terleme yoluyla vücudun toksisitesini düşürebilir ve çeşitli cilt koşullarına neden olabilecek yabancı toksin bezlerini ve gözeneklerini temizlemektedir.

Solucanları öldürür ve solucanlarla sözleşmeli olan çocuklar için zarif ve kokulu bir seçimdir. Sağlıksız, enfekte dişlerde de uygulanabilir veya oral mikropları öldürmek ve dişleri oyuklardan korumak için bir gargara olarak kullanılabilir. Bağırsak solucanları kötü beslenme ve çeşitli anemi formları da dahil olmak üzere ciddi eksiklikler ile sonuçlanabilir; bu solucanları ortadan kaldırmak, özellikle büyüyen çocuklarda, bergamot esansiyel yağı için çok önemli bir uygulamadır.

Sinirleri ve kasları rahatlatarak kramplar, konvülsiyonlar ve ağrılı kas kasılmaları için hızlı bir rahatlama sağlar. Bu aynı zamanda, kronik öksürük veya solunum yolu rahatsızlıkları olan kişilerin yanı sıra spazmodik bir reaksiyona benzer astım için de önemli olabilir.

Bergamot yağı ile aynı dezenfektan ve antibiyotik özelliği onu iyi bir antiseptik ve önleyici madde haline getirir. Sadece yaraların, çatlamaların, ülserlerin, egzamanın ve kaşıntıların hızlı iyileşmesini sağladığı gibi, yaraları septik hale getirip ölümcül tetanozdan da korur. Sadece diğer enfeksiyonların etkilerini tedavi etmek ve iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda yeni enfeksiyonların oluşumunu engeller.

Bergamot Yağı'nın Etkileri


Bergamot esansiyel yağı her şeyden önce bir toniktir. Yani solunum, dolaşım, sindirim, boşaltma ve sinir sisteminin dışında cilt ve kas esnekliğini yükseltir. Bunun yanında antikogesteziktir ve tıkanıklıkları ve solunum problemlerini, özellikle de öksürük ve soğuk algınlığı sırasında rahatlatmak için buharlaştırıcılarda kullanılır. Solunum yollarındaki balgam ve mukusunu gevşetmek için baldırık bırakıcı olarak çalışır ve vücudun hapşırma ve üretken öksürük gibi doğal yollarla ortadan kaldırılmasına yardımcı olur ve böylece toplam materyal miktarını azaltmaktadır ve bu duruma yol açan mikropları ve toksinleri ortadan kaldırır. Birincilik.

Araştırmalar bu konuların bazılarıyla sınırlı olmakla birlikte, bergamot esansiyel yağı solunum ve sindirim etkileri ilk düşündüğünden daha kapsamlı olabilir. Devam eden çalışmalar, bergamot esansiyel yağının uygulanmasının safra taşı oluşumunu ortadan kaldırabileceğini ve kolik, ağız kokusu, bronşit ve dipteriyi önleyebildiğini göstermektedir.

Bergamot Yağı Yan Etkileri


Bergamot yağı güneş ışığından sakınılmalıdır. Çünkü bergaptene, bileşenleri arasında güneş ışığına maruz kalırsa zehirli bir maddeye dönüşmektedir. Bundan kaynaklı yağ karanlık ortamlarda daima koyu renkli şişelerde saklanmalıdır. Güneş ışığına maruz kalma, cilde uygulandığında veya ovulduktan sonra, en azından derinize nüfuz edene kadar, kaçınılmalıdır.

Bergamot Oil, Clary Sage, Frankincense, Mandarin, Yasemin, Karabiber, Cypress, Geranium, Nutmeg, Sandalağacı, Portakal, Biberiye, Vetiver ve Ylang-Ylang Yağı ile harmanlanır. Özellikle diğer turunçgil yağlarıyla tamamlayıcıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder