8 Aralık 2016 Perşembe

Sivilce


Akne
Akne, dünyadaki en yaygın cilt hastalığıdır. Yaygın olmakla beraber, sivilce hakkında çoğu bilgi yanlış ve ya hatalıdır. Bu durum sivilcenin tedavisinde oldukça sıkıntı yaratan durumların başındadır. Makalemde aktaracağım bilgiler, sivilceleri anlamanıza ve sivilceleri nasıl başarılı bir şekilde tedavi edeceğinize yardımcı olabilir.

Sivilce-Akne Nedir 

Sivilce tedavisi, hafif, orta veya şiddetli akne tipinize bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bazen doktorunuz, en iyi sonuçları elde etmek ve ilaca dirençli bakterilerin gelişmesini önlemek için tedavileri beraber yürütecektir. Tedavi, göğüs veya sırt gibi (topikal ilaçlar), lekelere veya bazen cildin tüm alanlarına koyduğunuz losyonları veya jelleri barındırabilir. Ayrıca ağız yoluyla ilaçlar (oral ilaçlar) da alabilirsin.
Dermatologlar sivilcenin seyrini değiştirmesinin her zaman en iyi tavsiye olmadığını biliyor.
Sivilce hakkındaki efsaneler cilt problemi kadar yaygındır. Ortak bir efsane, sivilcenin gidişatına izin vermenizdir.




Bazen sivilin daha kuvvetli ilaçlarla veya tedavilerin bir kombinasyonu ile tedavi edilmesi gerekir. Nodüller ve kistler gibi daha derin lekelerin, yara izi bırakma olasılığı daha yüksektir. Sonuç olarak, doktorunuz iyileşme sürecini başlatmak için oral antibiyotikleri daha erken verebilir. Bu tür sivilce çeşitli tedavilerin bir kombinasyonuna ihtiyaç duyabilir.



 Sivilce İzleri Nasıl Geçer ?



Sivilce izlerini tedavi etme noktasında lazerle cilt soyma ve dermabrazyon gibi birçok prosedür vardır. Bazı izler zamanla kendiliğinde yok olmaktadır fakat bazı yara izleri de var ki oldukça rahatsız edici bir haldedir.


Sivilce diğer tedavileri birkaç kez denedikten sonra hala geçmediyse, doktorunuz izotretinoin gibi oral retinoid kullanmanızı önermektedir. Doktorlar bu ilacı son çare olarak reçete eder, çünkü bazı nadir ancak ciddi yan etkilere sahiptirler ve pahalıdır.

Sivilce için gerçekleştirilen çoğu tedavi zaman alır. Tedaviye başladıktan sonra sivilcenin iyileşmesi genellikle 6 ile 8 hafta sürmektedir. Bazı tedaviler sivilcenin daha iyi hale gelmeden önce kötüleşmesine yol açar.


 Sivilce İzi Tedavisi



Sivilce geçtikten sonra, genellikle yara izine yol açar. Bundan kaynaklı etkili dermatoloji tedavileri uygulayarak sivilcesini tomurcuklanarak düzeltmek faydalı olabilir. Sivilcenin iyileştikten sonra geride bırakılan koyu renkli cilt, sivilcenin neden olduğu iltihaba karşı cildin tepkisinden dolayı oluşmaktadır. Bu genellikle kaybolur, fakat çoğu yara izlerinin tamamen geçmesi için en az 6-8 ay süre gerekir. Ayrıca kızarıklık özellikle sivilceli hastalarda sivilce izleri gittikten sonra bile devam eder. Benzoil peroksit ve Retinol ürünleri sıklıkla sivilce izlerini iyileştirmek için en etkili ve en etkili dermatolojik çözümlerdir. Retinol cildin altındaki daha genç görünümlü katmanları ortaya çıkarmak için cildi soyarken cildi gerçekten ağartıyor. Akne aşırı skar için, kalıcı yara redüksiyonu için lazer tedavisi gibi dermatolojik çözümleri düşünebilir. Diğer daha az invaziv çözümler arasında, artık sivilce izleri için kanıtlanmış ilaç yöntemleri olan Kimyasal peeling veya tutam greftler bulunmaktadır.


Sivilceden Korunmak


Bir dermatolog, önce aknenin kesin nedenini değerlendirmek için birkaç faktörü değerlendirecektir. Bu, sivilcenin kökten yok edilmesi için en etkili dermatoloji çözümlerini önermesine yardımcı olur. Sivilce oluşumunda hormonlar (androjenler), diyet, stres, yaş vs gibi faktörlerin hepsi önemli rol oynamaktadır. Birçok kadın aynı zamanda Poli kistik ovarian sendrom veya PCOS adlı bir durum sayesinde yetişkin akne geliştirir. Doğal olarak, bir dermatolog, akne hastalığın ömrü üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olma eğiliminde olduğu için, her bir hastayı ciddiye alması gerekir. Çoğu kişi, kendine güven kaybı yüzünden akne tedavisi için dermatologların ofisine gelir. Çoğu, yüzlerce, binlerce çözümün yanı sıra tezgah üstü olmayan ürünleri de sonuçsuz çalıştı. Bundan dolayı erken ve etkili dermatolojik akne tedavisi oldukça önemlidir. Yetişkin akne sebum denilen yağlı bir madde üreten yağ bezlerinden kaynaklanır. Bu bezlerin tıkanma eğilimi vardır; bu da genellikle yanaklarda, alında ve çenelerde ve ayrıca kalçalar, sırt vs. gibi diğer vücut parçaları üzerinde görülen komedon veya sivilciklerle sonuçlanır.


KAYNAKLAR

http://kidshealth.org/en/teens/acne.html

http://www.cosmopolitan.com/style-beauty/beauty/advice/a32686/surprising-things-that-cause-acne/

http://www.medicinenet.com/acne/article.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder