8 Aralık 2016 Perşembe

Seboreik Dermatit Nedir?


 Seboreik Dermatit Nedir
Seboreik dermatit, çoğunlukla kafa derinizi etkileyen yaygın bir deri problemidir. Tane lekelere, kırmızı deriye ve inatçı kepeklenmeye yol açar. Seboreik dermatit aynı zamanda yüz, üst göğüs ve sırt gibi vücudun yağlı bölgelerini de etkilemektedir. Yazımda seboreik dermatit nedir, nedenleri nelerdir, nasıl geçer, tedavisi nasıl yapılır gibi sorulara cevaplar aradım.
Seboreik dermatit genel sağlığınızı etkilemez fakat oldukça rahatsız edici olabilir ve bu durumdan utanabilirsiniz. Bulaşıcı değildir ve insanların genel algısı zayıf kişisel hijyen işaretidir.

Seboreik Dermatit Nedir


Seboreik dermatit çoğunlukla uzun süreli bir cilt problemidir. Belirtiler tedavi edilmeden evvel tekrar tekrar tedaviler uygulayabilirsiniz. Tedavi tamamlandıktan sonra bile sonra geri dönebilirler. Seboreik dermatit semptomlarını tanımak ve kişisel bakım basamakları ile ilaçların bir kombinasyonunu kullanmak suretiyle kabarmaları engelleyebilirsiniz.


Seboreik dermatit, kepek, seboreik egzama ve seboreik sedef hastalığı olarak da bilinmektedir. Bebekler için beşik başlık olarak bilinir. Döküntüye yol açan çok yaygın bir deri hastalığıdır. Seboreik dermatit genelde kırmızımsı renkli, şişmiş ve yağlı görünümü olan bir cilt hastalığıdır.


Vücutta bu döküntülerden bir veya daha fazlası yaşanabilir. Çoğu zaman, etkilenen cilt kaşıntıya neden olabilir. Birçok bebek seboreik dermatit olabilir. Bu, bebeklerde yaşanan bir çeşit seboreik dermatittir (seb-uh-ree-ick dur-muh-tahy-tis). Biberonun kafa derisinde pullu, yağlı yamalar oluşur. Yamalar kalın ve huylu olabilir, ancak beşik başlık zararsızdır. Beşik kafası genellikle birkaç ay içinde tek başına kaybolur.

Bebekler ayrıca bebek bezleri alanında ve başka yerlerde seboreik dermatit buluyorlar. Bebek bezi bölgesinde, kırmızı döküntü genellikle bebek bezi döküntüleri ile karıştırılır. Birkaç bebeğin vücudunun büyük bir kısmını kırmızı, pullu yamalarla kaplayan seboreik dermatit olur.

Seboreik dermatit nerede olursa olsun, 6 ay ile 1 yaş arasında kalıcı olarak kaybolma eğilimi gösterir.

 Seboreik Dermatitin Özellikleri

Seboreik dermatit fırtınalar, hava soğuk ve kuru olduğunda yaşanır. Stres de seboreik dermatiti azdırabilir. İyi haber şu ki tedavi flare-up'ları azaltabilir ve rahatlama yaşatabilir.
Seboreik dermatit, bebekler, ergenler ve yetişkinlerde sık yaşanan bir deri hastalığıdır. Karakteristik semptomlar-ölçekleme, eritem ve kaşıntı- çoğunlukla kafa derisi, yüz, göğüs, sırt, aksilla ve kasıkta görülür. Seboreik dermatit, lezyonların yeri ve görünümüne dayalı klinik bir tanıdır.



Cilt değişikliklerinin, yaygın bir deri organizmasına, Malassezia mayasına karşı oluşturduğu iltihaplanmaya bağlı bir yanıttan kaynaklandığı düşünülür. Topikal ketokonazol gibi antifungal ajanlarla gerçekleştirilen muamele, yüz ve vücudun seboreik deri iltihabının temel dayanak noktasıdır. Yan etkiler nedeniyle topikal kortikosteroidler ve kalsineurin inhibitörleri gibi anti-inflamatuar ajanlar yalnızca kısa süreli olarak kullanılmalıdır.


Kafa derisinin seboreik dermatitlerinin tedavisinde birkaç tezgah üstü şampuan mevcuttur ve hastalar bu ajanlardan biriyle tedaviye başlamaya yönlendirilmelidir. Kafa derisi seboreik dermatit tedavisinde ikinci elden etkili maddeler olarak antifungal şampuanlar (uzun süreli) ve topikal kortikosteroidler (kısa süreli) kullanılabilir.

Seboreik dermatit, çoğunlukla kafa derisi, yüz, göğüs, sırt, aksilla ve kasık gibi sebase bezlerin yoğunluğu ile vücudun bölgelerinde yaşanan kronik inflamatuvar dermatolojik bir durumdur. İnsan bağışıklık eksikliği virüsü enfeksiyonu ve nörolojik hastalık (örneğin serebrovasküler olay, Parkinson hastalığı) ile ilişkili olabilse de, seboreik dermatit tipik olarak sağlıklı kişilerde yaşanan bir problemdir.



Genel popülasyonda yaygınlığı %1 ile %3, bağışıklığı baskılanmış kişilerde % 34 ila % 83'tür. 2 ile 12 aylık bebeklik dönemlerde, ergenlik döneminde ve erişkin erişkinlerde zirveleri olan bimodal bir dağılıma sahiptir. Erkeklerde daha sık görülür ve genellikle soğuk ve kuru iklimlerde ve artan stres dönemlerinde daha şiddetli olur.


KAYNAKLAR 

http://www.thenewsavagery.com/2009/12/coconut-oil-seborrheic-dermatitis.html

http://www.psoriasisrx.com/seborrhoeic_dermatitis.asp

https://tr.pinterest.com/pin/178384835217057803/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder