8 Aralık 2016 Perşembe

Egzama Hakkında Detaylar


Egzama
Atopik dermatiti (egzema) tanımlamak için laboratuvar testine gerek yoktur. Doktorunuz cildinizi inceleyerek ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirerek tanı koyacaktır. Diğer cilt hastalıklarını ekarte etmek veya egzamaya eşlik eden koşulları belirlemek için yama testi veya başka testler kullanabilir. Çocuğunuzun kızarıklığına yol açan belirli bir yiyeceğin olduğundan şüpheleniyorsanız, doktora söyleyin ve olası gıda alerjileri hakkında sorular sorun. Yazımda egzama nedir, nedenleri nelerdir, nasıl geçer, tedavisi var mı gibi sorulara cevaplar aradım.
  

 Egzama Nedir?


Egzamanın en kötü tarafı kaşıntı yapmasının yanı sıra, eller, kollar, bacaklar, yüz gibi açıkta kalan cilt yüzeylerinde kötü görünüm oluşturmasıdır. Egzama, çeşitli sebeplerle meydana gelen; deride kızarıklık, kaşıntı, vezikül (içi su dolu kabarcık), şişme gibi belirtilere yol açan, daha çok psikosomatik kökenli bir deri problemidir. Deri üzerinde yaşanan kabarcıklar, egzamayı en iyi tanıtan belirtidir. Akut, kronik, kuru ve yaş egzama gibi türleri vardır.Egzama, tehlikeli olmayan fakat  kötü görünüm arz eden bir rahatsızlıktır. Basit bir tedaviyle kontrol altına alınabilir. 


Egzama Neden Olur?


Dermatit şeklinde de ifade edilen egzama, toplumda en yaygın biçimde deri hastalıklarının başında gelir ve ortaya çıkışı çok değişik sebeplerdir. Egzamada cilt dokusu, içsel yahut dış faktörler sebebiyle savunmaya geçer ve bu savunmayı iltihap şeklinde verir. Ciltte kaşıntı, kızarıklık, kuruluk ve çatlamalara sebep olan egzamanın alerjik, yağlı deri, sinirsel egzama gibi farklı çeşitleri vardır. En yaygın ve bilinen türü atopik dermatit olarak da bilinen, kalıtsal olduğu düşünülen ve belirtileri tahriş, kabarma ve kaşıntı olan alerjik egzamadır.

Egzamaya yol açan sebepler çok çeşitlidir. Egzama cilt tahrişi, sabun, deterjan,  dezenfektan, şampuan, çamaşır suyu ve parfüm gibi kimyasallarla çok fazla temas etmek, hava koşulları, alerjenler, genetik faktörler, stres, bağışıklık sistemi sorunları, kadınlarda regl ve hamilelik döneminde oluşabilen hormonal problemler, uzun süreli sıcak banyolar, kuru cilt, terlemek, çok sabunlanmak, ciltte tahrişe sebep olan kumaşlar, sert yünler, toz, sigara içmek gibi sebepler egzamayı tetikleyebilir. 



Egzama Belirtileri


Egzama belirtileri; yüzde, boyunda, kulak arkalarında, ayaklarda, kol eklemi bölgelerinde, el bileği, diz arkası, ayak bileği çevresinde kaşıntılı kızarıklıklar, kuruluk ve çatlamış bir görünüme sahip cilt hastalığıdır. Cilt, özellikle de banyo sonrasında hep kurudur. Kızarıklık ve kaşıntı en belirgin bulgulardır.



Egzema Tedavisi



 Egzamalı olan yahut geçmişte bu hastalığı geçirmiş olan kişilerin ciltleri daha hassas olduğundan, tahriş edici maddelerden uzak durmalılar. Eğer bu tip maddelerle çalışmalarını gerektirecek işler yapıyorlarsa da, maske, eldiven gibi koruyucu malzemeler takmaları gerekiyor. Egzamaya yol açan madde ne ise (parfüm, boya, şampuan, deterjan vs.), kişinin o madde veya maddelerden uzak durması yeterli olacaktır. Egzamalı bir bebeğe inek sütü değil anne sütü yahut inek sütüne nazaran daha az alerjiye sebep olan keçi sütü verilmelidir. Ayrıca çocuğun giysilerinde yünlü kumaş kullanmamak, çocuğu çok sık yıkamamak, çevre hijyenine özen göstermek ve özel sabunlardan kullanmak gerekir.

 Egzamada iltihaplı ve hastalıklı bölge kızarır, kurur ve kaşıntıya neden olur. Yer yer sivilceye benzeyen oluşumlar göze çarpar ve su toplayabilir. Egzama tehlikeye yol açan bir hastalık değildir; ancak kaşıntı ve görünüm olarak kötü hissettirir. Egzama rahatsızlığı olan kişilerin yapması gereken ilk şey, egzamalı bölgeyi kaşımamak olmalıdır. Bebeğinizde egzama varsa, pamuklu kumaştan dikilmiş parmaksız eldivenlerden giydirerek, egzamalı bölgeyi kaşımasını önleyebilirsiniz. Egzamalı deri, uçuk virüsüne karşı da dirençsizdir; bu sebeple egzaması olan kişilerin  uçuk rahatsızlığı olanlardan özellikle uzak durması gerekir. Egzaması olanların çiçek aşısı olmaktan da kesinlikle kaçınmaları gerekir; zira çiçek aşısı, egzamalı çocuklarda ölümle sonlanacak ateşli hastalıklara yol açar.




Egzama İlaçları


Egzama tedavisinde kullanılan pek çok ilaç bulunur. Çinko ve kortizon barındıran merhemler doktor tavsiyesi ile egzamalı bölgeye uygulanır. Ancak bu merhemler uzun süreli kullanımlarda deriyi tahriş edeceğinden uzun vadeli kullanımlardan uzak durulması gerekir. Antihistaminik merhemlerle kaşıntıyı azaltmak da mümkündür.  Astım tedavisinde de faydalanılan sodyumkromoglikat maddesini barındıran ilaçların kullanımı alerjiyi önlemektedir. Egzama hastalığını yaşayanların kaşınmayı önlemesi neredeyse olanaksız olduğundan, tırnakların daima kısa kesilmiş ve temiz tutulması, en azından egzamanın ilerlemesini ve enfeksiyonlara açık hale gelmesinin önüne geçer. 
Tedavide hekimin tavsiyesiyle deriye nem veren antihistaminikler, lokal kortizonlu kremler ve nem veren banyolardan sıkça istifade edilir.Egzama korkulacak derecede tehlikeli bir hastalık değildir. İyi yönetilip, hijyene dikkat edildiği sürece egzama ile birlikte yaşamayı öğrenmek zor değildir.


KAYNAK
http://www.naturalnews.com/eczema.html 

http://www.futurity.org/eczema-skin-vaseline-1311442-2/

http://www.huffingtonpost.com/julie-kuriakose-md/how-to-treat-eczema-and-winter-itch_b_6608474.html  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder