23 Aralık 2016 Cuma

Biberiye Yağı


Biberiye Yağı
Biberiye yağı, geniş kapsamlı sağlık faydaları için en popüler uçucu yağların başındadır. Saç büyümesini destekleme, zihinsel aktiviteyi destekleme, solunum problemlerini hafifletme ve ağrıyı azaltma noktasında farklı sağlığa ilişkin faydalar daha iyi olduğu düşünüldüğünden yıllarca giderek daha da önemli hale gelmiş ve popülerleşmiştir. Yazımda biberiye yağı nedir, biberiye yağının faydaları nelerdir, zararları nelerdir, nasıl tedarik edilir gibi sorulara cevaplar aradım.

Biberiye Yağı 


Biberiye yağı Akdeniz bölgesinde bir mutfak otu şeklinde kullanılmaktadır. Bir sürü yemekler biberiye yağı ve taze çekilmiş biberiye yaprakları ile pişirilmektedir. Biberiye esans yağı genellikle yapraklardan çıkarılmaktadır. Biberiye çalı, fesleğen, lavanta, mersin ve ada çayı barındıran nane ailesine aittir.

Biberiye, antik çağlardan bu yana farklı amaçlar için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Romalılar biberiye tesisine özel önem vermiş ve dini törenlerde sıkça kullanılmaktadır. Düğünlerde, yemek hazırlama, kozmetik bakım ve tıbbi bitki bakımı sürecinde de kullanıldı. Biberiye bitkisi ve ekstraktı da eski Mısır uygarlığı tarafından tütsü olarak kullanımıştır.

Biberiye esansiyel yağı sağlık faydaları, 16. yüzyılda bitkisel ilaç anlayışına önemli katkılarda bulunmuş ünlü bir Alman-İsviçre hekim ve botanikçi olan Paracelsus'un gözde ürünü olmuştur. Paracelsus, vücudun tamamını güçlendirebilme özelliğiyle biberiye yağına değer vermektedir. Biberiye yağı karaciğer, beyin ve kalp gibi narin organları iyileştirme kabiliyetine sahip olduğuna doğru bir şekilde inanıldı



Biberiye Yağının Faydaları

Bugün birçok tıbbi müstahzar biberiye yağı barındırmaktadır. Biberiye yağı ile ilgili çeşitli çalışmalar yapılmıştır ve faydaları genel olarak bilinmektedir. 

Biberiye yağı genellikle hazımsızlık, mide krampları, kabızlık ve şişkinlikten kurtulmanıza yardım ederken hazımsızlık için tüketilmektedir. Biberiye esansiyel yağının bunun yanında dispepsi semptomlarını tedavi edeceği düşünülmektedir ve bir iştah açıcıdır aynı zamanda. Bunun yanında gerçekleştirilen  araştırmalarda, esansiyel yağın karaciğer için detoksifıye edildiğini ve sindirim sürecinin bir parçası olan safra oluşumunu ve salınımını düzenleme noktasında etkilidir. Aynı zamanda kan akışını uyarmaktadır ve dolaşımı geliştirmektedir, bu özelliğiyle de gıdanın besinlerini emiliminde yarar sağlayabilmektedir. Biberiye yaprakları sıklıkla et yemeklerine katılır bunun nedeniyse et, özellikle kuzu, sığır eti ve domuz sindiriminde size yardım edici bir özelliğe sahiptir.

Doğal Saç Bakımı


 Biberiye yağı ve biberiye çayı şampuan ve losyonlarda saç bakımı uygulamalarında yaygın biçimde kullanılmaktadır. Biberiye yağı düzenli biçimde kullanımı folikülleri teşvik etmek, saç daha uzun ve daha güçlü hale getirme noktasında etkili bir malzemedir. Biberiye yağı, erken saç dökülmesini ve saç dökülmesininin önüne geçtiği düşünülmektedir. Bundan kaynaklı, kel ya da erkek tipi kellik gibi problemler yaşayan kişiler için kullanılması reçete edilebilir.

Biberiye yağı, kuru ve kepekli saç derisi için de oldukça faydalıdır. Biberiye yağı ile kafa derisinin düzenli şekilde masajı kafa derisini beslemektedir ve kepeğe iyi gelmektedir. Ayrıca, kafa derisi problemlerini dönüşümlü biçimde tedavi etmek için genellikle çay ağacı yağı ve fesleğen yağı ile karıştırılmaktadır. Uzun yıllar boyunca, biberiye, sıcak yağ tedavileri gerçekleştirilerek saçları koyulaştırmak ve güçlendirmek için zeytinyağıyla birlikte kullanılmaktadır.

Ağız Bakımı Nasıl Yapılır


Biberiye esans yağı ciddi bir dezenfektandır ve çoğunlukla ağızda yıkama olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında ağız kokusunu giderme noktasında da yardımcıdır. Biberiye esansiyel yağı, oral bakterileri temizleyerek diş eti iltihabını, boşlukları, plak oluşumunu ve diğer zararlı diş koşulları ortadan kaldırabilir.

Cilt Bakımında Biberiye Yağı


Biberiye yağı, saç bakımı noktasında olduğu kadar cilt bakımında da yaygın şekilde kullanılmamaktadır fakat egzama, dermatit, yağlı cilt ve sivilce tedavisi uygulamalarında faydalı olabilecek antimikrobiyal ve antiseptik özellikleri bulunan bir yağdır. Uçucu yağın topikal şekilde uygulanması ya da yağ ile düzenli masaj yapılması, cildi tonlandırmada ve kuruluğu giderme noktasında etkilidir. Bunun yanında düzenli şekilde uygulandığında veya nemlendiricilerinizin ve diğer kremlerin ana bileşeni olduğunda cildinize sağlıklı, hatta parlaklık katabilir

Biberiye Yağının Etkileri


Biberiye esansiyel yağı inanılmaz bir beyin ve sinir toniği olarak çalışmaktadır. Çoğunlukla öğrencilerce sınavlardan önce kullanılır çünkü biberiye yağı herhangi bir konu üzerine yoğunlaşmayı arttırır ve verimli çalışma noktasında etkilidir. Zihinsel aktiviteyi canlandırır ve depresyon, zihinsel yorulma ve unutkanlık için iyi bir çözümdür. Biberiye yağı teneffüs edilmesi hemen ruhlarınızı kaldırıyor gibi görünüyor. Beyniniz ne zaman yorulursa, çektiğiniz sıkıntıyı gidermek ve zihinsel enerjinizi yukarı çekmek için biraz biberiye yağı size iyi gelecektir.

2003 senesinde gerçekleştirilen bir araştırmada, araştırmacılar, bir sınav sırasında biberiye yağını teneffüs eden 144 test katılımcısının belirgin olarak daha yüksek bilişsel işlev gösterdiklerini tespit ettiler. Bazı araştırmacılar, bazı hastalarda Alzheimer hastalığının başlamasını yavaşlatmak için alternatif bir tedavi olarak biberiye yağı kullanma seçeneklerini keşfetmeye niçin başlayıp bu sebeple artmış sinirsel aktivite ve esansiyel yağ arasındaki bu belirgin bağlantı nedeniyle.

Stres Rölyefi: Aromaterapinin rahatlatıcı doğası ve biberiye esansiyel yağının genel solunumundan başka, tükrükteki kortizol seviyesini azalttığı kanıtlanmıştır. Kortizol, strese karşı vücudun "uçuş veya kavga" yanıtı sırasında salınan ana stres hormonlarından biridir. Kanda bulunan aşırı kortizol, kronik strese bağlı olarak meydana gelebilir, hormonal dengesi ve metabolizmanın etkinliği gibi vücuda zarar verebilir. 2007'de yayınlanan bir araştırmada, biberiye yağı ve lavanta yağı beş dakika süreyle teneffüs edildiğinde, deneklerin tükürükündeki kortizol düzeyleri önemli ölçüde azaldı ve bu da kronik stresin doğurduğu tehlikeleri ciddi oranda azalttı.

Bağışıklık Sisteminde Artış: Antioksidanlar, vücudumuzda var olan enfeksiyon ve hastalıkla mücadele noktasında sahip olduğumuz en değerli savunma silahlarından biridir. Bundan kaynaklı antioksidanların aktivitesini arttıran veya ekleyen herhangi bir yiyecek veya esansiyel yağ genel sağlık için büyük bir fayda sağlamaktadır. Aynı masajın ve biberiye esans yağı solunumunun ardından kortizol düzeylerinin azaldığını belirten aynı çalışma, aynı zamanda test deneklerinin vücutlarındaki atıl serbest radikal aktivitesinin de belirgin olarak arttığını bulmuştur. Bu, aromaterapi seanslarında veya diğer yollarla biberiye esansiyel yağının düzenli kullanılması ya da solunması bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve kanser ve kalp rahatsızlığı da dahil olmak üzere serbest radikallere bağlı tüm hastalıklarla mücadelede yardımcı olabilir.

Ağrı kesici: Biberiye esansiyel yağının ağrıdan kurtulma yeteneği, baş ağrısı, kas ağrıları, romatizma ve hatta artrit tedavisinde geniş kullanıma neden olmuştur. Biberiye esansiyel yağı ile ağrılı olan bölgenin masajı acıyı hızlı bir şekilde rahatlatır. Biberiye yağı ile buhar banyolarının romatizmanın tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. Ağrıyı burkulmalar ve eklem ağrılarından korumak için çok iyi bir anti-inflamatuar özelliğe sahiptir. Ayrıca, ağrıyı gidermek ve daha hızlı iyileşme için yaraların pıhtılaşmasına yardımcı olan kan dolaşımını harekete geçirdiği bilinmektedir.

Biberiye Yağının Vücut Üzerindeki Etkisi


Aroma: Biberiye esans yağı mükemmel bir uçucu madde haline getiren büyüleyici bir aromaya sahiptir. Benzersiz ve sarhoş edici aromasıyla yağ, oda spreyi, kozmetik, güzellik yardımcıları, gıda, banyo yağı, mum ve parfümlerde kullanılır. Yağ intiğinde, zihinsel enerjiyi artırabilir ve solunum yollarını temizlediği bilinir. Birçok kişi, oda ve nesnelerdeki kötü kokuları gidermek için biberiye esansiyel yağı ve suyun bir karışımını püskürtür.

Biberiye zararlısı Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar: Son araştırmalar, biberiye esans yağı antimikrobiyal niteliklerinin herpes virüsünün etkilerini ve yinelenen enflamasyonunu azaltmaya yardımcı olabileceğini önermektedir. Herpes virüsü normal antiviral ilaçlara karşı hızlı bir şekilde bağışıklık geliştirebilir, bu nedenle alternatif yöntemler her zaman araştırılmaktadır. Bir dizi çalışma, biberiye yağının, test edilen deneklerdeki Herpes virüsünün semptomlarını azaltmak için etkili bir seçenek olduğunu ve hatta virüsün bulaşma seviyesini bile etkilediğini gösterdi.

Solunum problemleri: Solunum problemlerinin tedavisinde biberiye esansiyel yağının faydaları iyi araştırılmış ve desteklenmiştir. Petrolün kokusu boğaz tıkanıklığından kurtarmaya yönelik olduğu ve solunum alerjileri, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve grip konusunda da kullanıldığı gösterildi. Biberiye yağı antiseptik özelliklere sahip olduğundan solunum yolu enfeksiyonlarında da etkilidir. Yağ antispazmodiktir ve bu nedenle bronşiyal astım için bazı tedavi programlarında kullanılır.

Adet döngüsü, menstruel kramplar, peptik ülser, idrar akışı, prostat, safra kesesi, bağırsak, karaciğer, katarakt, kalp, sperm hareketliliği, lösemi, böbrek gibi hastalıkların kullanımı da dahil olmak üzere, biberiye yağının olası sağlık yararları ile ilgili çeşitli iddialar vardır. Taşlar ve ilişkili ağrı. Şu anda kolon, mide, göğüs ve akciğer kanseri türlerini de içeren çeşitli kanser türlerini tedavi etme potansiyelini araştırmak için araştırma yapılmaktadır.

Biberiye Yağının Yan Etkileri


Biberiye yağı bazı kişilerde alerjik reaksiyona yol açabilir, bundan kaynaklı yalnızca tıp uzmanınız reçete ediyorsa kullanmalısınız. Biberiye yağı doğada uçucu olduğu için, yağ zaman zaman kusma ve spazmlara neden olmuştur. Bu nedenle asla yutulmamalıdır. Biberiye esansiyel yağının hamile, emzikli veya emziren kadınlar tarafından kullanılması önerilmemektedir. Yağın aşırı kullanımı, fetusta düşük veya yetersizliğe bile yol açabilir.

Biberiye esans yağı, pek çok popüler kombinasyonda karşılama aroması şeklinde çok yönlülüğünden kaynaklı aromaterapide yaygın olarak kullanılır. Yağ, tütsü, lavanta, kereviz, adacık, sedir ağacı, fesleğen, kekik, citronella, limoncas, elemi, sardunyum, papatya, nane ve kakule ile iyi uyum sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder