Sodyum laktat, doğal bir fermantasyon ürünü olan laktik asitten elde edilen doğal tuzdur. Ciltte doğal olarak üretilebilen ve ayrıca tüm hayvan ve insan kas dokularında doğal biçimde bulunur. Anti-mikrobiyal etkisi ve bakteri gelişiminin önüne geçme noktasında kabiliyeti sayesinde et ve kümes hayvanlarında koruyucu olarak sıklıkla bulunur ve aynı zamanda kozmetik ve güzellik ürünlerinde, özellikle şampuanlarda ve sıvı temizleyicilerde koruyucu, tamponlayıcı, pH kontrol edici olarak görülür. Yazımda sodyum laktat nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, nasıl tedarik edilir gibi sorulara cevaplar aradım.
Sodyum Laktat Nedir
Sodyum laktat laktik asitin sodyum tuzudur ve hafif bir salin tadı bulunur. Mısır ya da pancar benzeri bir şeker kaynağının fermantasyonu ve daha sonra elde edilen laktik asidin nötrleştirilmesi yardımıyla NaC3H5O3 formülüne sahip bir bileşik oluşturulmasıyla üretilir.
Sodyum Laktat Nasıl Kullanılır ?
Bir gıda katkı maddesi şekilde sodyum laktat, E sayısı E325'tir ve doğal anlamda sıvı bir malzemedir fakat aynı zamanda toz halinde de bulunur. Koruyucu, asitlik düzenleyici ve hacim arttırıcı madde gibi davranma eğilimindedir. Sodyum laktat bazı zamanlar etkili sabun ve nemlendirici olduğundan şampuan ürünlerinde ve sıvı sabunlar gibi benzer maddelerde kullanılmaktadır. Sodyum laktat, sınıf I antiaritmiklerin aşırı dozunun yol açtığı aritmilerin yanı sıra hipertansiyona yol açan basıncı sempatomimetik tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun yanında, oksidatif prosesleri ciddi biçimde bozulmamış sınırlı oral alım alan (sodyum bikarbonat) hastalarda hafif ve orta metabolik asidozu önlemek veya kontrol etme noktasında intravenöz olarak bir bikarbonat kaynağı olarak verilmektedir. Bununla birlikte, laktik asidozda kontrendikedir. Mevcut panik bozukluğu olan hastalarda panik ataklara neden olabilir.Sodyum Laktat Hakkında
Sodyum laktat kimyasal olarak laktoza (süt şekeri) benzememektedir ve bundan kaynaklı laktoz intoleransı olanlar tarafından kısıtlanmaya gerek bulunmamaktadır. Genel anlamda, sodyum, kalsiyum ve potasyum laktat gibi laktatlar, nötralize edilmesinden türetilen tuzlardır. Laktik asit ve ticari anlamda en fazla kullanılan laktik asitler, mısır nişastası, patates veya pekmez gibi sütten arındırılmış ürünlerden fermente edilmektedir. Ek olarak, şeker veya tapyoka da kullanılabilir. Bazı nadir durumlarda bazı laktik asit peynir altı suyu ve laktoz gibi süt ürünlerinden fermente edilir. Peynir altı suyu% 6.5 oranında katı maddelerden oluşur ve% 4.8'i katı laktoz içerir. Atık peynir altı suyu, belirli süt ürünlerinin imalatı sırasında peynir altı suyu kendisi atık olarak üretildiğinde nadiren laktik asit üretmek için kullanılmaktadır. Bu tür süt türü laktik asit çağunlukla süt ürünleri dışında var olan içeceklerden ziyade dondurma ve krem peynir benzeri süt ürünlerine geri döner. Fermente mısır ya da pancar için laktik asit başlatıcı kültürü süt içerse de, sodyum laktat süt proteini içermez ve sütten kaçınan biri veya süt alerjisi olan kişiler tarafından sınırlandırılması gerekmez.
Sodyum Laktat Kullanımı
Sodyum Laktat Enjeksiyonu, USP 50 mEq (5 mEq / mL), enjeksiyonluk suda steril, non-pırojenik, konsantre biçimde Sodyum Laktat çözeltisidir. Solüsyon, elektrolit yenileyici ve sistemik alkalileştirici anlamda damar yoluyla seyreltildikten sonra verilmektedir. Seyreltilmeden uygulanması yanlıştır. Her 10 mL şişe, Sodyum Laktat, susuz 5.6 g (her biri 50 mEq Na + ve laktat anyonu) içermektedir. Çözüm hiçbir bakteriyostat, antimikrobik madde veya ilave tampon içermez. PH ayarı için hidroklorik asit içerir. Osmolar konsantrasyon 10 mOsmol / mL'dir (hesaplanmıştır). 1/6 molar bir solüsyon yapmak için enjeksiyonluk su ile seyreltildiğinde, Sodyum Laktat enjeksiyonu pH'ı 6.5 (6.0 ila 7.3) 'dir.Sodyum Laktat, USP kimyasalı CH3CH (OH) COONa, suda karışabilir % 60 sulu solüsyon olarak adlandırılmaktadır. Yarı sert viyal, özel olarak formüle edilmiş bir poliolefinden imal edilir. Etilen ve propilenin bir kopolimeridir. Plastiklerin güvenliği, plastik kaplar için USP biyolojik standartlarına göre hayvanlarda var olan testler ile teyit edilmektedir. Kap, uygun ilaç konsantrasyonunu korumak için buhar bariyeri gerektirmez.
Sodyum Laktat İçin Kozmetik Bilgileri
Laktat anyonu [CH3CH (OH) COO-], daha sonra yaşanan bikarbonat (HCO3-) rejenerasyonu için "ham madde" sağlama noktasında önemli bir amaca hizmet etmekte ve normal üretim ve laktik asit kullanımında bir bikarbonat kaynağı (alternatif) olarak görev yapmaktadır. Bozuk laktat metabolizmasının bir sonucu olarak bozulmuş. Laktat anyonu genellikle hücre dışı sıvıda 1 mEq / litreden daha düşük bir seviyede bulunur, fakat egzersiz süresince 10 mEq / litre düzeyine erişebilir. Nadiren böyle ölçülür ve bundan kaynaklı plazmanın iyonik bileşiminin tayininde "ölçülmemiş anyonlardan" ("anyon boşluğu") biridir.Romatoid Artrit için İlaç Tedavileri
Laktatın bikarbonata metabolik dönüşümü hücresel oksidatif süreçlerin bütünlüğüyle ilişkili olduğundan, laktat, şok ya da vücut dokularının azaltılmış perfüzyonunu barındıran başka bozukluklar ile ilişkili asidoza bağlı hastalarda bikarbonat kaynağı olarak yetersiz veya etkisiz olmaktadır. Oksidatif aktivite sağlam olduğunda, laktatın bikarbonata dönüştürülmesi için bir ve iki saat süre gerekmektedir.
Laktat anyonu, piruvat ile dengelidir ve laktat ve hidrojen iyonlarının karaciğeri tarafından eş zamanlı biçimde uzaklaştırılmasından kaynaklanan alkalileştirici bir etkisi bulunmaktadır. Karaciğerde, laktat glikojene metabolize edilir ve bu da sonunda oksidatif metabolizma ile karbondioksit ve suya dönüştürülmektedir.
Sodyum (Na +) iyonu, vücudun karbon dioksitinden üretilen bikarbonat iyonu ile birleşir ve metabolik asidoz ile mücadele etmek için bikarbonatı tutar (bikarbonat yetersizliği). Laktatın normal plazma seviyesi, 0.9 ila 1.9 mEq / litre arasında değişmektedir.
Sodyum, hücre dışı sıvının ana katyondur. Yaklaşık 140 mEq / litre normal plazma konsantrasyonunda toplam katyonların% 90'ından fazlasını oluşturmaktadır. Sodyum iyonu toplam vücut suyunun ve dağılımının kontrolünde birincil bir rol oynar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder