11 Ocak 2017 Çarşamba

Folik Asit

Folik Asit
Folat ve folik asit, suda çözebilen B vitamininin formlarıdır. Folat gıdada doğal haliyle bulunur ve folik asit B vitamininin sentetik halidir. 1998'den beri ABD'de yasaların gerektirdiği şekilde soğuk tahıllara, unlara, ekmeklere, makarnalara, unlu mamullere, kurabiyelere ve krakerlere folik asit ilave edildi. Folatta doğal olarak yüksek olan yiyecekler arasında yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli ve marul gibi), bamya, kuşkonmaz, meyveler (muz, kavun ve limon gibi), fasulye, maya, mantar, et (örneğin karaciğer, böbrek) ), portakal suyu ve domates suyu. Yazımda folik asit nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir, hangi besinlerde bulunur gibi sorulara cevaplar aradım.

Folik Asit (C19H19N7O6)


Allantoin

Allantoin Hakkında

Allantoin, nemlendirici ve yumuşatıcı özelliği olmasından kaynaklı cilt kremleri ve nemlendirici gibi cilt bakım ürünlerinde kullanılan ve doğal olan bir kimyasaldır. Yazımda allantoin nedir, nerelerde kullanılır, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Allantoin


Allantoin, C4H6N4O3 formülüyle açıklanan kimyasal bir bileşiktir. Buna ayrıca 5-üreidohidantoin veya glioksidüürür adı verilir. Glioksilik asitin diüreididir. Allantoin, hayvanlar, bitkiler ve bakteriler ve bir süre organizmaların bir çoğunda önemli bir metabolik arabuludur ve pürin nükleobazların ürik asitten (veya ürikaz) urat oksidazın (veya ürikazın) bozunma ürünü olarak üretilmektedir.

Formik Asit

Formik Asit
Formik asit, HCOOH kimyasal formülüyle ifade edilen, tek karbonlu karboksilik asittir. Aynı zamanda Metanoik asit olarak da anılmaktadır. Formik asit, karbonil karbonuna bağlı alkil grubu içermemesinden kaynaklı en basit karboksilli asit özelliği barındırmaktadır. Formik asidin bir başka adı da Karınca Asidi’dir. Doğada ilk olarak karıncaların salgılarında rastlanmıştır. Yazımda formik asit nedir, ne işe yarar, karınca asidi nedir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. 

Formik Asit Nasıl Kullanılır ?

Varroa ile en etkili biçimde mücadele etme yöntemlerinden biridir formik asit kullanımı. Bu yöntemle kolonilere formik asit uygulanır. Formik asit organiktir. Özellikle arıcılığı gelişmiş coğrafyalarda organik bal üreticiliği yapanlarca yaygın biçimde kullanılır. İlkbaharda nektar akımı mevsiminde en az 15 gün evvel ve sonbaharda bal hasatından sonra belirtilen şekilde kullanıldığında bal ve bal mumunda kalıntı bırakmadığı görülmüştür. Kullanımı arıcı için tehlikeli yaratabilen bir asittir ve Kanada ve Avrupa’da jel haline kullanımı bulunmaktadır. Trake akarına karşı mücadele yöntemi olarak da kullanılmaktadır.

Ardıç Katranı

Ardıç Katranı
Ardıç meyvesi uzun yıllardır içki yapımında ve yemek pişirmede bir lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda diüretik olarak ve bronşit ve artrit tedavisinde de ardıç fayda sağlamaktadır. Kullanım düşük konsantrasyonlar ile sınırlıdır. Yazımda ardıç katranı nedir, faydaları nelerdir, ardıç nedir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım.

Ardıç Katranı


Ardıç meyvesi, alkollü içeceklerde (örneğin cin) bir lezzet verici bileşen olarak ve yiyeceklerde baharat olarak kullanılır. Ardıç ayrıca geleneksel tıpta çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. Sınırlı hayvan ve in vitro kanıt, potansiyel antimikrobiyal, antioksidan, sitotoksik, nöroprotektif, hepatoprotektif ve hipoglisemik etkileri olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte, herhangi bir endikasyon için ardıç kullanımını destekleyen herhangi bir klinik veri mevcut değildir.

Fosforik Asit (H3PO4)

Fosforik Asit
Saf fosforik asit, renksiz kristaller halinde bulunan bir malzemedir. Fosforik asit, en fazla fosfatlı gübrelerde ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. Şıraya benzer bir kıvamda ki sulu çözeltisi şurup kıvamındadır. Bu kimyasalın tuzları fosfat olarak tanımlanmaktadır. Bunlar gıda türü fosforik asit ve endüstriyel tipi fosforik asit olarak iki türe ayrılmaktadır. Endüstride kullanılan fosforik asit, kalsiyum fosfat kaya parçalarının sülfürik asit yardımıyla ısıtılmasıyla ortaya çıkar. Yazımda fosforik asit nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Fosforik Asit Nasıl Oluşur


Hidrojen iyonlarının bir ya da daha fazlasının pozitif iyonlarla yer değiştirmesiyle ortaya çıkan ortofosfat tuzları meydana getirir. Fosforik asit farklı alanlarda kullanılan, çok sayıda kullanımı alanı olan bir kimyasaldır. En fazla fosfatlı gübre üretiminde, böcek ilaçlarında, tarım topraklarında ve tarımsal alanlarda, metallerin arındırılmasında, polisaj sektöründe ve asitliği düzenleme için gıda sektöründe kullanılır. 

Kafur

Kafurun Kullanımı
Kafur farklı ve keskin kokusunun ötesinde pek çok sağlık probleminde kullanılan çözümlerin başında gelmektedir. Cilt ve saç bakımında da kullanılan kafurun bir çok faydası bulunmaktadır. Yazımda kafuru incelerken; kafur nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kafurun Kullanımı



Akne, sivilce ve sivilce izlerine kafur oldukça iyi gelmektedir. Güçlü anti inflamatuar özelliğiyle kafur, sivilcelerin kuruması noktasında oldukça etkilidir. Aynı zamanda sivilceye yol açan bakterilerin temizlenmesinde ve lekelerin hafifletilmesinde faydalıdır. Kaşıntı ve tahriş benzeri cilt problemlerinde de kafur kullanımı önerilmektedir. Etkilenen alanlara doğrudan uygulanan kafur içerdiği kimyasal bileşikler ile sinir uçlarının düzgün çalışmasını sağlar. Ayrıca ferahlık ve soğukluk hissi verir.

Glikolik Asit

Glikolik Asit
Glikolik asit, değişik meyvelerde doğal şekilde var olan ve meyve asitleri olarak bilinen Alfa Hidroksi Asit'lerinin üyesi bir asittir. Glikolik asit doğada genellikle şeker kamışında bulunur. Peeling tedavisinde etken madde olarak kullanılır. Glikolik asit peeling ve daha çok bilinen adıyla ''kimyasal peeling'' yaşlanmanın ciltte görülen etkilerini minimuma indirmek ve cildin yapısını geliştirme noktasında kullanılan cilt bakımı uygulamasıdır. Yazımda glikolik asit nedir, nasıl kullanılır, ne işe yarar, faydaları nelerdir, kimyasal peeling nedir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Glikolik Asit (C2H4O3)

Mentol

Mentol Yapısı
Bu yazımızda sizlere yalnızca sigarada, peçetede, şekerde-sakızda bulunan nane bileşiği mentolden bahsedeceğim. Yazımda mentol nedir, nasıl kullanılır, etkileri nelerdir, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Mentol Nedir


Mentol sentetik şekilde üretilen ya da mısır , nane veya diğer nane yağlarında bulunan organik bir bileşiktir. Oda sıcaklığında katı halde bulunan, kristalize, berrak veya beyaz renkte bir malzemedir. Doğada var olan mentolün ana şekli (1R, 2S, 5R) konfigürasyonu verilen (-) - mentol'dür. Mentol, lokal anestezik ve karşıttratıran özellikleri olan ve küçük boğaz tahrişlerini hafifletme amacıyla kullanılan bir malzemedir. Mentol aynı zamanda zayıf kappa opioid reseptör agonisti gibi davranma eğilimindedir.

Aspartat

Aspartat Faydaları
Aspartat, kanda var olan aspartat aminotransferaz (AST) enziminin seviyesini ölçmeye yaramaktadır. Vücudumuzda çeşitli organ ve dokularda üretilebilen Aspartat enziminin kanda var olan seviyeleri bazı hastalıklarda tanı koymada veya düşünülen tanıyı ekarte etmede etkilidir. Yazımda aspartat nedir, ne işe yarar nasıl kullanılır, neden kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım.

Aspartat


Bugüne kadar  (serum glutamik okzalasetik transaminaz) şeklinde bilinen bu test, daha çok organ veya dokularda var olan hücre hasarı ile ilgili bilgilere erişmemize yardım eder. Genelde karaciğer fonksiyon testleri içinde var olan Aspartat testi, yalnızca karaciğerde karşılaşılan hastalıklarda değil farklı bazı doku ve organların hastalıklarında da değişiklik gösterir.

MSM (Methylsulfonylmethane)

MSM
MSM, hayvanlarda, insanlarda ve birçok bitkide bir kimyasaldır. İnsanlarda artrit tedavisine başlamak için en sık kullanılan maddelerden biridir.

MSM, bazen glukozamin veya kondroitin gibi diğer takviyeleri ile birleştirildiği bir laboratuarda üretilebilir.

MSM (Methylsulfonylmethane) 

Metilsülfonilmetan (MSM), yeşil bitkiler, hayvanlar da var olan bir kimyasal maddedir. Bunun yanında bir laboratuarda da yapılabilir. ABD'de yayımlanan bir kitap nedeniyle popüler hale geldi, MSM. Fakat onun kullanımını destekleyen az sayıda yayınlanmış bilimsel araştırma bulunmaktadır. MSM'yi destekleyen bazı literatürün aksine, MSM'de bulunan MSM veya kükürt için Önerilen Diyet Ödeneği (RDA) yoktur. Kükürt eksikliği tıbbi literatürde tanımlanmamıştır.

Fenilalenin

Fenilalenin
Beslenme bakımından vücuda şart olan bir alfa-aminoasit olan Fenilalanin, doğada enantiometrik iki biçimde bulunan bir aminoasittir. Enantiometrik (moleküllerin aynada yansıması olan optik izomeri) olan formları D-fenilalanin ve L- fenilalanindir.Yan zincirini benzil grubunu oluşturur. Tüm (hayvansal veya bitkisel) proteinlerde var olan doğal bir bileşiktir.  Yazımda fenilalenin nedir, ne işe yarar, etkileri nelerdir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım.

Fenilalenin


Bu aminoasitin fenilalanin olarak isimlendirilmesinin nedeni ,kimyasal yapısının,alanındaki hidrojenlerden birisinin fenil gurubyla değiştirilmesiyle oluşturulmasıdır. Fenil grubundan kaynaklı, fenil alanin aromatik bir bileşiktir. Oda sıcaklığında beyaz ve toz halinde bulunur. Molekül formülü C9H11NOmolar kütlesi 165,19g.mol-1 dir.Renksiz bir katı olan Fenilalanin genellikle yaprak ya da çivi biçimindedir.

Skualen


Skualen
Skualene, takviye formuna konulduğunda yaygın biçimde balık yağı ve köpekbalığı karaciğeri yağı olarak bilinen doğal bir malzemedir. Bununla beraber, çoğu insan bu maddenin aslında insanların kan dolaşımında da bulunduğunu ve karaciğerimizin ürettiğini bilmiyor. Makalemde sizlere skualen nedir, nerede satılır, ne işe yarar, faydaları nelerdir, saça faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.

Skualen


Skualen, köpekbalıklarının karaciğer yağında var olan ve bir de zeytin yağında var olan bir maddedir. Köpekbalığının karaciğer yağı, % 40'ından fazlasında skualen bulunur. Köpekbalığı karaciğer yağında skualen dışında,  A vitamini, D3 ve E, Jodium alkol, alkoksigliserol ve diğer bağışıklık arttırıcı besin maddeleri bulunmaktadır. Zeytinyağı ise yaklaşık % 0,4- 0,7 konsantrasyonunda skualen barındırır. Tabi ki bu rakam size komik geliyor. Skualen, kozmetik ve tezgah üstü ilaçların kullanımının yanında, kanser ve kalp sağlığı noktasında sağlık takviyesi ve bazı aşılarda bir katkı maddesi olarak da kullanılır.

Glisin

Glisin
Glisinden bahsederken amino asitlerin en basiti şeklinde adlandırılmasına rağmen, glisin (glycine) ciddi derecede faydalar göstermektedir. Düşük hipofiz işlevinin tedavisinde etkin rol oynadığı bilinmektedir ve ayrıca vücuda tamamlayıcı kreatin tedarik gerçekleştirdiğinde (kas işlevi için temel) ilerleyen adale erimesinin önüne geçmek ve tedavi de etkili olduğu görülmüştür. Yazımda glisin nedir, nasıl elde edilir, neden kullanılır, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.

GLİSİN

1820 senesinde Fransız Kimyacı ve Sağlıkçı Henri Braconnot tarafından jelatinin sülfürik asitle kaynatılmasıyla tesadüfi biçimde keşfedilen Glisin farklı ürünlerin senteziyle kullanılan ara ürün niteliği taşımakla birlikte Glifosat etkili maddeli herbisit üretiminde kullanılmaktadır. Glifosat ise, yabancı otları temizleme noktasında kullanılan fakat seçici olmayan sistemik bir herbisittir. Özellikle tohumlu ve çok yıllık ya da kesilmiş ağaçların toprak altında kalan bölümünü kurutmak için bir orman herbisiti olarak kullanılır. Glifosat, ilk olarak Roundup ticari markasında Monsanto tarafından satışa sunulduğu fakat artık patent altında olmadığı için birçok firma tarafından piyasaya sunulmaktadır.

Sodyum Laktat

Sodyum Laktat
Sodyum laktat, doğal bir fermantasyon ürünü olan laktik asitten elde edilen doğal tuzdur. Ciltte doğal olarak üretilebilen ve ayrıca tüm hayvan ve insan kas dokularında doğal biçimde bulunur. Anti-mikrobiyal etkisi ve bakteri gelişiminin önüne geçme noktasında kabiliyeti sayesinde et ve kümes hayvanlarında koruyucu olarak sıklıkla bulunur ve aynı zamanda kozmetik ve güzellik ürünlerinde, özellikle şampuanlarda ve sıvı temizleyicilerde koruyucu, tamponlayıcı, pH kontrol edici olarak görülür. Yazımda sodyum laktat nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, nasıl tedarik edilir gibi sorulara cevaplar aradım.

Sodyum Laktat Nedir


Sodyum laktat laktik asitin sodyum tuzudur ve hafif bir salin tadı bulunur. Mısır ya da pancar benzeri bir şeker kaynağının fermantasyonu ve daha sonra elde edilen laktik asidin nötrleştirilmesi yardımıyla NaC3H5O3 formülüne sahip bir bileşik oluşturulmasıyla üretilir.