11 Ocak 2017 Çarşamba

Glisin

Glisin
Glisinden bahsederken amino asitlerin en basiti şeklinde adlandırılmasına rağmen, glisin (glycine) ciddi derecede faydalar göstermektedir. Düşük hipofiz işlevinin tedavisinde etkin rol oynadığı bilinmektedir ve ayrıca vücuda tamamlayıcı kreatin tedarik gerçekleştirdiğinde (kas işlevi için temel) ilerleyen adale erimesinin önüne geçmek ve tedavi de etkili olduğu görülmüştür. Yazımda glisin nedir, nasıl elde edilir, neden kullanılır, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.

GLİSİN

1820 senesinde Fransız Kimyacı ve Sağlıkçı Henri Braconnot tarafından jelatinin sülfürik asitle kaynatılmasıyla tesadüfi biçimde keşfedilen Glisin farklı ürünlerin senteziyle kullanılan ara ürün niteliği taşımakla birlikte Glifosat etkili maddeli herbisit üretiminde kullanılmaktadır. Glifosat ise, yabancı otları temizleme noktasında kullanılan fakat seçici olmayan sistemik bir herbisittir. Özellikle tohumlu ve çok yıllık ya da kesilmiş ağaçların toprak altında kalan bölümünü kurutmak için bir orman herbisiti olarak kullanılır. Glifosat, ilk olarak Roundup ticari markasında Monsanto tarafından satışa sunulduğu fakat artık patent altında olmadığı için birçok firma tarafından piyasaya sunulmaktadır.



Ticari Üretimi ve Kullanımı

 

ClCH2COOH + 2 NH3 → H2NCH2COOH + NH4Cl (Kimyasal Formül)
Glisin endüstriyel anlamda kloroasetik asitin amonyakla reaksiyonundan üretimi yapılmaktadır.Yılda yaklaşık 15 milyon kg glisinin üretimi bu şekilde yapılmaktadır.



Kimyasal Özellikleri



Glisinin kimyasal formülü NH2CH2COOH'dür. Glisin bir aminoasittir. Glisinin genetik kodonları şu şekildedir; GGU, GGC, GGA, GGG cf.Proteinlerde var olan 20 aminoasitten en basitidir. Glisin yan zincir anlamında yalnızca bir hidrojen atomundan meydana gelir. Glisinde var olan karbon atomuyine yan zincir gibi bir hidrojene bağlı olduğundan glisin aktif değil pasiftir.Yani bu ; optik izomer bulundurmamaktadır. 




Glisin Faydaları




Glisin vücutta üretilen amino asitlerden biridir. Sinir sistemi ve Sindirim sistemi için ihtiyaç duyulan bir amino asittir. Kas dokusunun oluşturulması noktasında ve glukozun enerjiye dönüştürülmesinde görevli olan glisin kanserin bazı hücrelerine karşı bağışıklık göstermiştir. En önemli özelliği Rna ve DNA iplikçiklerinin yapımında kullanılan glisin;vücutta kas yapımında görevli olan kreatinin düzeyini yükseltmektedir. Ciltte ve bağ dokularda var olan kollagenin 3’te 1’i glisinden meydana gelen Glisin olmadan vücut hasarlı dokuları eski haline getiremez ve cilt sıkılığını kaybeder, yaralar iyileşmez. Kan şekerini düzenlemeye yardım eden Glisin; ekstra takviye yapıldığında halsizlik, bitkinlik, kansızlık, kan şekeri düşüklüğü gibi problemlerde etkilidir. Glisin gerektiği zamanda bir diğer amino asit olan nörotransmiterine dönüştüğünden şizofren hastalarının tedavisinde kullanılan bir maddedir. Glisininin bütün bunların ötesinde uyuma bozukluğu, şizofreni, parkinson hastalarına olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Fareler üzerinde gerçekleştirilen deneylerde gözlemenlenen olay Glisinin Biyokimya ve Tıp için ne kadar önemli bir amino asit olduğunu meydana çıkarmakla birlikte tümör hücrelerinin kan ihtiyaçlarını sağlayan anjiyongenez işlemini durdurarak tümör büyümesinin önüne geçer. Erkeklerde sıkça görülen prostat hastalığında prostat bezi büyümesinin semptomlarını azalttığı görülür.


Glisin Kaynakları


Et,balık,fasulye,peynir gibi yüksek protein barındıran yiyecekler en zengin glisin kaynağıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder