11 Ocak 2017 Çarşamba

Skualen


Skualen
Skualene, takviye formuna konulduğunda yaygın biçimde balık yağı ve köpekbalığı karaciğeri yağı olarak bilinen doğal bir malzemedir. Bununla beraber, çoğu insan bu maddenin aslında insanların kan dolaşımında da bulunduğunu ve karaciğerimizin ürettiğini bilmiyor. Makalemde sizlere skualen nedir, nerede satılır, ne işe yarar, faydaları nelerdir, saça faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.

Skualen


Skualen, köpekbalıklarının karaciğer yağında var olan ve bir de zeytin yağında var olan bir maddedir. Köpekbalığının karaciğer yağı, % 40'ından fazlasında skualen bulunur. Köpekbalığı karaciğer yağında skualen dışında,  A vitamini, D3 ve E, Jodium alkol, alkoksigliserol ve diğer bağışıklık arttırıcı besin maddeleri bulunmaktadır. Zeytinyağı ise yaklaşık % 0,4- 0,7 konsantrasyonunda skualen barındırır. Tabi ki bu rakam size komik geliyor. Skualen, kozmetik ve tezgah üstü ilaçların kullanımının yanında, kanser ve kalp sağlığı noktasında sağlık takviyesi ve bazı aşılarda bir katkı maddesi olarak da kullanılır.



Skualen'in Faydaları Nelerdir ?



Squalene yağı, insanların bağışıklık sistemini güçlendiren elementler içerir. American Cancer Society'ye göre, skualen, bazı araştırmacıların soğuk algınlığı, virüs ve enfeksiyonları tedavi edebilen alkilgliserolleri içerir. Artrit, astım ve sedef hastalığı gibi diğer durumlar da skualen yağ takviyeleri ile hafifletilebilir. Bunun yanında skualen yağında var olan makrofajlar yaraların daha hızlı iyileşmesine destek olma noktasında oldukça etkilidir. Skualen yağı bu kullanımlar için yaygın şekilde pazarlanmakla beraber, bu belirli sağlık yararları henüz kontrollü bir  klinik araştırmada kanıtlanmamıştır.

Skualenin Piyasa Miktarı 


Dünya Sağlık Örgütü, 1997'de gerçekleştirdiği bazı çalışma ve araştırmalarda skualen grip aşılarında etken madde olarak kullanıldığını saptamıştır. Orijinal FLUAD ve Chriron gribi aşılarının her dozu yaklaşık 10 mg skualen içermektedir. Son zamanlarda araştırmacılar pandemik grip ve sıtma aşıları da dahil olmak üzere diğer aşılar için skualen deneyi gerçekleştiriyorlar. Squalene, bazı aşılarda bulunduğunu ve gelişmiş bağışıklık sistemi tepkisine bağlanmıştır.

Skualenin Kimyasal Etkileri


American Cancer Society, skualen yağının kanser tedavilerinde etkili olabildiğini söylüyor. Bazı çalışmalarda, takviye kanserli bir tümörde kan damarlarının büyümesini yavaşlattı. Medline Plus, bu olumlu etkileri prostat, kolon ve göğüs kanseri dahil çeşitli kanser türleriyle ilişkilendirir. Bu bulgularla, bazı hastalar kanseri tedavi etme noktasında ya tek başına ya da kemoterapi ile skualen yağı vücuda verilir. Skualenin kanser tedavisi noktasında hücreleri koruma yeteneğine sahip olduğu düşünülmektedir, bundan kaynaklı kemoterapinin sağlığa zarar veren yan etkilerinin bir kısmının azaltılması için özerilmektedir. Medline Plus, kanser hastalarının tedavi noktasında skualen tüketimine rağmen, bu alanda var olan randomize kontrollü çalışmaların sayısının kesin kanıtlar için yetersiz olduğu da düşünülmektedir.


Diğer faydalarından bazılarının bilimsel anlamda henüz kanıtlanmadığı halde, skualen yağı kalp sağlığıyla güçlü bir biçimde bağlantılıdır. Medline Plus, çeşitli kapsamlı çalışmalarla desteklenen balık yağının kalp krizi riskini azalttığı gösterildi. "Halk Sağlığı Beslenmesi" nin Aralık 2006 sayısında skualen gibi yağların yüksek tansiyon ve düzensiz kalp ritmi riskini azalttığını bildirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder