11 Ocak 2017 Çarşamba

Allantoin

Allantoin Hakkında

Allantoin, nemlendirici ve yumuşatıcı özelliği olmasından kaynaklı cilt kremleri ve nemlendirici gibi cilt bakım ürünlerinde kullanılan ve doğal olan bir kimyasaldır. Yazımda allantoin nedir, nerelerde kullanılır, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Allantoin


Allantoin, C4H6N4O3 formülüyle açıklanan kimyasal bir bileşiktir. Buna ayrıca 5-üreidohidantoin veya glioksidüürür adı verilir. Glioksilik asitin diüreididir. Allantoin, hayvanlar, bitkiler ve bakteriler ve bir süre organizmaların bir çoğunda önemli bir metabolik arabuludur ve pürin nükleobazların ürik asitten (veya ürikaz) urat oksidazın (veya ürikazın) bozunma ürünü olarak üretilmektedir.




Allantoin Hakkında


Allantoin ilk başta 1800'de İtalyan doktor Michele Francesco Buniva (1761-1834) ve Fransız kimyager Louis Nicolas Vauquelin tarafından bilinçli olmayarak amniyon sıvısında bulunduğu düşüncesiyle izole edilmiştir. 1821 senesinde Fransız kimyager Jean Louis Lassaigne onu allantois'in akışında buldu; bulduğu bileşiğe "l'acide allantoique" adını koydu. 1837'de Alman kimyager Friedrich Wöhler ve Justus Liebig ürik asitten sentezledi ve "allantoïn" olarak yeniden isim verdi ve isim babası oldu.

Allantoinin Faydaları


Allantois (insanların ve diğer yüksek maymunlar dışında kalan memelilerin çoğunda gelişme esnasında yoğunlaştığı embriyonik boşaltım organı) adını alan bu, purin katabolizması ile ürik asidin oksidasyonunun ortaya çıkardığı üründür. Doğumdan sonra azotlu atığın bu hayvanların idrarında atılmasının baskın geldiği bir araçtır. İnsanlarda ve diğer yüksek maymunlarda, ürik asidin allantoin'e dönüştürülmesi noktasında metabolik yol bulunmaz, bundan kaynaklı eski atılımı gerçekleşir. Rekombinant rasburikaz bazen hastalarda bu metabolik dönüşümün katalize edilmesi için bir ilaç olarak kullanılır. Balıklarda, allantoin atılımdan önce daha da parçalanır (amonyağa dönüşür).

Allantoinin, sıçanlara uygulandığında insülin direncini arttırdığı ve nematod solucan Caenorhabditis elegans'a uygulandığında ömrünün uzamış olduğu bilinmektedir.

Bakterilerde, pürinler ve türevleri (allantoin gibi) besin kısıtlayıcı koşullar altında ikincil azot kaynağı olarak kullanılırlar. Onların bozunması, daha sonra kullanılabilen amonyak üretir. Örneğin, Bacillus subtilis, allantoin'i tek azot kaynağı olarak kullanabilir.


Allantoinin Kimyasal Etkileri


B. subtilis pucI geninde var olan mutantlar allantoin üzerinde büyümedi, bu da bir allantoin taşıyıcısı kodladığını gösterdi. Allantoin metabolizması için Streptomyces coelicolor, allantoinase (EC 3.5.2.5) ve allantoicase (EC 3.5.3.4) esastır. Bu türe ait allantoin katabolizması ve müteakip amonyum salınımı, antibiyotik üretimini inhibe etmektedir (Streptomyces türleri, mikrobik kökenli bilinen antibiyotiklerin yaklaşık yarısını sentezler).

Allantoin, komflu bitkisinin botanik özleriyle ve çoğu memelinin (bu meseleye zaten yukarıda değindik) idrarında bulunmaktadır. Kimyasal olarak doğal allantoin'e eşdeğer olan kimyasal olarak sentezlenmiş yığın allantoin, kozmetik ham maddelerle uyumlu, toksik olmayan, CTFA ve JSCI gereksinimlerini karşılayan güvenli, toksik değildir. Allantoin için 10.000'den fazla patent başvurusu yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder