11 Ocak 2017 Çarşamba

Glikolik Asit

Glikolik Asit
Glikolik asit, değişik meyvelerde doğal şekilde var olan ve meyve asitleri olarak bilinen Alfa Hidroksi Asit'lerinin üyesi bir asittir. Glikolik asit doğada genellikle şeker kamışında bulunur. Peeling tedavisinde etken madde olarak kullanılır. Glikolik asit peeling ve daha çok bilinen adıyla ''kimyasal peeling'' yaşlanmanın ciltte görülen etkilerini minimuma indirmek ve cildin yapısını geliştirme noktasında kullanılan cilt bakımı uygulamasıdır. Yazımda glikolik asit nedir, nasıl kullanılır, ne işe yarar, faydaları nelerdir, kimyasal peeling nedir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Glikolik Asit (C2H4O3)


Peeling genellikle yüz bölgesine uygulanır fakat cilt lekeleri yaşanan vücudun diğer bölgelerinde ve ellerde de kullanılabilir. Fazla derin olmamak şartıyla kırışıklık görünümünü yok eder, yaşlılık ve güneş lekelerini geçirir. Kimyasal peeling, doğal asitler ile cildin üst tabakası soyularak bu kısımda biriken ölü cilt hücrelerini temizlemek, cilt lekeleri ve gözenekleri açmak, kırışıklıkların görünümünü azaltmak uygulamanın esas amacıdır. Üst tabakanın soyulmasıyla ölü hücreler temizlenir, kırışıklar ve lekeler giderilir. Bu uygulamaya peeling yani ''soyma'' adı verilmektedir. Glikolik asit peeling, cildi sıkılaştırmaz, sarkan ciltlerde kullanılmaz, çatlayan kılcal damarların görünümünü azaltmaz ve kolajen üretimini arttırmaz.



Glikolik Asitin Faydaları

Glikolik asitin bir çok faydası bulunmaktadır. Sayısız faydası olan glikolik asitin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz; 


  • İnce ve orta derinlikte yaşanan yüzeysel kırışıkların giderilmesi,
  • Cildin parlak ve pürüzsüz bir hal alması,
  • Cildin nem oranının da yükselme,
  • Sivilce lekelerinin yok edilmesi,
  • Genişlemiş gözeneklerin küçültülmesi,
  • Gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı, güneş, yaşlılık lekeleri gibi farklı nedenlerle ilişkili olarak oluşan cilt lekelerinin yok edilmesi,
  • Hiperpigmentasyon, seboreik keratoz, aktinik keratoz, hiper keratoz tedavisinde yararlıdır.









Cilde daha hızlı ve derin işlemesi sayesinde glikolik asit, cilt bakım ürünlerinde ve kimyasal peeling yani kimyasal cilt soyma uygulamalarında cilt görünümünü iyileştirmek, ölü deriyi atarak doku gelişimini desteklemek ve sivilce tedavisinde en sık tercih edilendir.


Glikolik Asit Nasıl Kullanılır 


Glikolik Asit Uygulaması, belirli bir yoğunlukta olan glikolik asit 30 saniyede tüm yüz derisine yada vücudun hangi bölgesine uygulanıyorsa, özel bir fırçayla ve homojen olarak sürülmektedir. Ciltte oluşması muhtemel etki gözlemlenene değin en fazla 5 dakika kadar uygulama bekletilir ve sonra cilt arındırılır. Acısız bir uygulama olan Glikolik asit işlemi geçici olarak batma, yanma ve iğne acısı hissi verebilir. Kişiye zarar veren bir yan etkisi yaşanmamakla beraber kimi zaman kısa süreli (12-24 saat) ve kendiliğinden geçen kızarıklara neden olabilir.



Glikolik Asit işleminde belirli bir sayı sınırlandırılması olmamakla birlikte istenen etki çoğunlukla 6-8 uygulama sonrasında görülür. İki uygulama arasındaki en uygun zaman 20-25 gündür. Kimi kişilerde tatmin edici sonuçlar kısa zaman içinde de elde edileceği gibi bazı kişilerde ek uygulamalarda gerekebilir. Kişiden kişiye farklılık gösteren bir süreç ortaya çıkar ve bu normaldir. Tedavi sonrasında iyileşmenin devamedilebilmesi için 3-12 ay aralıkla bir daha peeling yapılmalıdır.



Bu uygulamadan sonra en fazla faydayı elde edebilmek ve uygulama sonrasında pigmentasyondan (deri lekeleri) korunmak için uzman bir estetisyen tarafından güzellik ve bakım merkezlerinde ya da uzman dermatologlar tarafından ve bu alanda tecrübeli hastane ortamında uygulanması daha doğru olacaktır. Cilt bakım merkezlerinde cilt tipinize uygun olarak doğru glikolik asit dozunu ve nasıl uygulayacağı detaylı bir şekilde belirlenir.


Glikolik Asitin Yan Etkileri



Glikolik asitin hiç bir yan etkisi ciddi değildir. Peeling işleminden sonra cildin iyileşmesi, kendini toparlaması noktasısnda belirli bir zamana ihtiyaç vardır. Bu zaman içerisinde ciltte kızarıklar ve hassasiyet yaşanabilir. Genellikle güvenli bir işlem olarak değerlendirilir. Fakat yinede uygulama sonrası direk güneş ışığına çıkılmamalıdır. Uygulama yapılmasına 2 gün kala ciltte kullanılan A vitamini destekleri kullanılmamalı, bronzlaştırıcı kremler, yüz serumları ve maskeleri cilde uygulanmamalıdır. Cildi su toplayanlar, uçuğu olanlar, güneş yanığı olan kişiler ve Accutane vb. reçeteli ilaç kullanan kişiler glikolik asit peeling uygulanmaz. Bu yan etkilerin yanında ki bunlara yan etki bile diyemeyiz, etkilerini sıraladığımızda hiç bir ciddilik içermez. Cildin pul pul dökülerek yenilenmesine yardımcı olur. Ölü cilt hücrelerini eritir, gözenekleri açılmasında yardımcı ve siyah noktaları temizler. Sivilce tedavisinde oldukça etkilidir. Özellikle kistik akne (ölü cilt hücreleri ve sebumun derin tıkanmalara neden olduğu durum)tedavisinde. İnce çizgileri ve erken yaşlanma işaretlerini giderici etkidedir. Akne izleri (ve diğer yara lezyonları ) glikolik asit tedavisine iyi yanıt veren durumlardır. Gözenekleri yok eder. Cildin elastikiyetini geri kazanması noktasında çalışır. 


Kimyasla Formülü



Kimyasal formül : C2H4O3

Molekül ağırlığı  :76 g / mol

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder