11 Ocak 2017 Çarşamba

Mentol

Mentol Yapısı
Bu yazımızda sizlere yalnızca sigarada, peçetede, şekerde-sakızda bulunan nane bileşiği mentolden bahsedeceğim. Yazımda mentol nedir, nasıl kullanılır, etkileri nelerdir, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Mentol Nedir


Mentol sentetik şekilde üretilen ya da mısır , nane veya diğer nane yağlarında bulunan organik bir bileşiktir. Oda sıcaklığında katı halde bulunan, kristalize, berrak veya beyaz renkte bir malzemedir. Doğada var olan mentolün ana şekli (1R, 2S, 5R) konfigürasyonu verilen (-) - mentol'dür. Mentol, lokal anestezik ve karşıttratıran özellikleri olan ve küçük boğaz tahrişlerini hafifletme amacıyla kullanılan bir malzemedir. Mentol aynı zamanda zayıf kappa opioid reseptör agonisti gibi davranma eğilimindedir.


Mentolün Yapısı


Menthol'un ciltteki soğuk duyarlı TRPM8 reseptörlerini kimyasal biçimde tetikleme kabiliyeti, cilde inhale edildiği zaman, tüketildiğinde ya da cilde uygulandığı zaman tetiklediği iyi bilinen soğuklanma hissine neden olur.

Mentolün analjezik özelliklerine κ-opioid reseptörlerinin seçici bir biçimde aktive edilmesiyle aracılık edilmektedir. Mentol aynı zamanda voltaja duyarlı sodyum kanallarını bloke eder ve kasları uyarabilecek nöral aktiviteyi azaltmaktadır. Bir araştırma, ibuprofen'in topikal absorpsiyonunun mentol ile artmadığını, fakat ağrı kesici olarak mentolün tamamlayıcı etkisini ortaya koymuştur.

Bazı çalışmalar, mentolün GABAA reseptörü pozitif allosterik modülatör gibi davranmakta ve PAG nöronlarında var olan Gabaerjik iletimini arttırdığını göstermektedir. Mentol aynı bölgeleri GABAA reseptörünü modüle ederek propofole benzer anestetik özellikleri paylaşmaktadır.

Mentolün Faydaları


Mentol, farklı streptokoklar ve laktobasillere karşısında oldukça etkili, topikal bir antibakteriyel madde olarak diş bakımı alanında yaygın şekilde kullanılan bir maddedir. Mentha arvensis, doğal mentol kristalleri ve doğal mentol pulları oluşturma noktasında kullanılan nane öncelikli türüdür. Bu tür başta Hindistan'daki Uttar Pradesh bölgesinde yetiştirilir.

(-) - Mentol, Menta x piperita'dan elde edilen nane yağında (küçük bir menton, ester mentil asetat ve diğer bileşikler ile birlikte) doğal biçimde bulunur. Mentol aynı zamanda küçük bir yüzdeli 1-epimer, (+) - neomentol içerir

Mentol Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Mentolün biyosentezi M. x piperita'da araştırılmış ve biyosentezinde yer alan tüm enzimler tanımlanmış ve karakterizedir. Terpene limonenin sentezi ile başlar, ardından hidroksilasyon ve daha sonra birkaç redüksiyon ve izomerizasyon aşaması başlamaktadır.

Daha spesifik olarak, (-) - mentolün biyosentezi, nane fabrikasının salgı bezi hücrelerinde gerçekleşir. Geranil difosfat sentaz (GPPS) ilk olarak IPP ve DMAPP'nin geranil difosfata reaksiyonunu katalize eder. Sonraki (-) - limonen sintazı (LS), geranil difosfatın siklizasyonu (-) - limonene katalize eder. (-) - Limonen-3-hidroksilaz (L3OH), O2 ve NADPH kullanılarak, 3 konumundaki (-) - limonenin alilik hidroksilasyonunu (-) - trans-izopiperitenole katalize eder. (-) - Trans-izopiperitenol dehidrojenaz (iPD), 3 konumundaki hidroksi grubunu, (-) - izopiperitenon yapmak için NAD + kullanarak oksidize eder. (-) - İzopiperitenon redüktaz (iPR) daha sonra (+) - cis-izopegreon oluşturmak için NADPH kullanılarak karbonlar 1 ve 2 arasındaki çift bağları azaltır. (+) - Cis-izoperegone izomeraz (iPI) daha sonra kalan çift bağın izomerleşmesini (+) - pulegone haline getirir. (+) - Plegone redüktaz (PR), daha sonra (-) - menton oluşturmak için NADPH kullanılarak bu çift bağını azaltır. (-) - Menthone redüktaz (MR), karbonil grubunu NADPH kullanarak indirgeyerek (-) - mentolü oluşturur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder