11 Ocak 2017 Çarşamba

Ardıç Katranı

Ardıç Katranı
Ardıç meyvesi uzun yıllardır içki yapımında ve yemek pişirmede bir lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda diüretik olarak ve bronşit ve artrit tedavisinde de ardıç fayda sağlamaktadır. Kullanım düşük konsantrasyonlar ile sınırlıdır. Yazımda ardıç katranı nedir, faydaları nelerdir, ardıç nedir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım.

Ardıç Katranı


Ardıç meyvesi, alkollü içeceklerde (örneğin cin) bir lezzet verici bileşen olarak ve yiyeceklerde baharat olarak kullanılır. Ardıç ayrıca geleneksel tıpta çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. Sınırlı hayvan ve in vitro kanıt, potansiyel antimikrobiyal, antioksidan, sitotoksik, nöroprotektif, hepatoprotektif ve hipoglisemik etkileri olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte, herhangi bir endikasyon için ardıç kullanımını destekleyen herhangi bir klinik veri mevcut değildir.


Ardıç ile ilgili yeni bir klinik çalışma bulunmamaktadır; Bununla beraber yağın klasik kullanımı, 0.1 ml veya 20 ila 100 mg uçucu yağ, veya 2 ila 10 g berry, dispepsi, diüretik veya emmenagog olarak adlandırılır. Ardıç, böbrek çalışmasında azalma yaşanan hastalarda kullanılması önerilen faydalı bir malzemedir.

Ardıç Katranı Yan Etkileri


Belirgin yan etkisi alerjidir. Yüksek dozlarda katarsis, diüretiktir ve uterus tonusunu arttırır (örneğin implantasyon öncesi, abortifasient ve emmenagog etkileri). Yüksek dozda kullanmaktan kaçının.

Topikal olarak kullanıldığında ardıç potansiyel olarak kanserojen DNA hasarına ve büyük dozlarda konvülsiyonlara ve böbrek hasarına neden olabilir. Juniper hamile kadınlar tarafından yutulmamalıdır.

Juniperus cinsi, Kuzey Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'ya özgü 60 ve 70 tür aromatik yapraklardan oluşmaktadır. Bitkiler, çilek veya çilek benzeri koniler olarak tanımlanan mavi veya kırmızımsı meyveleri taşırlar. Junipers süs ağaçları olarak yaygın olarak kullanılır. Koni, büyümenin ilk yılından itibaren küçük bir yeşil meyve, ikinci sene boyunca mavi-siyaha dönmektedir. Mayıs ayından haziran ayına kadar küçük çiçekler açılıyor.

Ardıç Katranı Ne İşe Yarar


Ardıç, mide rahatsızlığı , bağırsak gazı ( şişkinlik ), mide ekşimesi , şişkinlik ve iştahsızlığın yanı sıra gastrointestinal (GI) enfeksiyonları ve bağırsak solucanlarını gibi sindirim problemlerinde kullanılır. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonları ( İYE ) ve böbrek ve mesane taşları problemlerinde kullanılır. Diğer kullanımlar arasında yılan ısırığı, diyabet ve kanser tedavisi için de kullanılabilir.



Ardıç Katranının Kullanımı


Ardıç meyveleri yaklaşık % 2 uçucu yağ, ardıç, reçine (yaklaşık% 10), proteinler ve formik, asetik ve malik asitleri barındırır. Buna ek olarak, yağ asidi, sterol ve terpen içeriği, olgun ve olgunlaşmamış ardıç meyvelerinin özlerinden tanımlanan gaz kromatografisi ile analiz edilmiştir. Kurutulmuş olgun meyve ardıç yağı, pinen, kadinen, kamfen ve birkaç diterpen asidi üretir.

Uçucu yağ, pek çok küçük bileşeni bulunan % 50'den fazla monoterpenten (pinen, myrcene, sabinene) oluşur. Ardıç yağı değişkenliği, özellikle birinci yıl meyve ile üçüncü yıl meyveleri arasında görülmektedir. Çileklerin buharla damıtılması, yağdan mono- ve sesquiterpenleri verir. Diğer çalışmalarda, ardıç bitkisel yağının izolasyonu, kimyasal karakterizasyonu ve bileşimi açıklanmaktadır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder