11 Ocak 2017 Çarşamba

Formik Asit

Formik Asit
Formik asit, HCOOH kimyasal formülüyle ifade edilen, tek karbonlu karboksilik asittir. Aynı zamanda Metanoik asit olarak da anılmaktadır. Formik asit, karbonil karbonuna bağlı alkil grubu içermemesinden kaynaklı en basit karboksilli asit özelliği barındırmaktadır. Formik asidin bir başka adı da Karınca Asidi’dir. Doğada ilk olarak karıncaların salgılarında rastlanmıştır. Yazımda formik asit nedir, ne işe yarar, karınca asidi nedir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. 

Formik Asit Nasıl Kullanılır ?

Varroa ile en etkili biçimde mücadele etme yöntemlerinden biridir formik asit kullanımı. Bu yöntemle kolonilere formik asit uygulanır. Formik asit organiktir. Özellikle arıcılığı gelişmiş coğrafyalarda organik bal üreticiliği yapanlarca yaygın biçimde kullanılır. İlkbaharda nektar akımı mevsiminde en az 15 gün evvel ve sonbaharda bal hasatından sonra belirtilen şekilde kullanıldığında bal ve bal mumunda kalıntı bırakmadığı görülmüştür. Kullanımı arıcı için tehlikeli yaratabilen bir asittir ve Kanada ve Avrupa’da jel haline kullanımı bulunmaktadır. Trake akarına karşı mücadele yöntemi olarak da kullanılmaktadır.


Formik Asit Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Sıvı formik asit (formic acid) uygulamasında çözelti % 65 oranındadır. Bunun anlamı kolonilere uygulanması muhtemel formik asit çözeltisinin % 65'i Formik asit, %35 i su olduğu anlamına gelmektedir. Varroa bu çözeltinin buharından etkilendiğinden kaynaklı ölmektedir. Uygulamada formik asit çözeltisi arılara direkt şekilde temas ettirilmemesi gerekir. Bundan kaynaklı bir miktar peçete ve ya a4 kağıdı parçası örtü tahtasının altına, kuluçka çerçevelerin üstüne yayılmalıdır ve 40 ml. çözelti kağıtların üstüne dökülmelidir. Koyduğumuz kağıt parçası çözeltiyi emme suretiyle arıların üzerine damlamamasına yardımcı olur. Formik asit çözeltisinin kovanda var olanın buharlaşması yolu ile varroa öldürülmüş olur. Yurt dışında “Mite Away”,”Apicure” adında formik asit içeren ürünler bu ve benzeri işler için kullanılmaktadır. 

Formik Asitin Özellikleri


Formik asit karbonil karbonuna bağlı olan alkil grubu içermemesinden kaynaklı en basit karboksil asit özelliğini barındırır. Çelik sanayi, gıda, ilaç, deri, plastik, kağıt, tekstil sanayi dallarında ve bazı sektörlerde bronzlaştırıcı malzeme, dezenfektan, beyazlatıcı, metal temizleyici, kumaş boyama işlerinde ve başka farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Formik asit kumaş boyamada sabit yün renkleri için indirgeyici,  hayvan derisi tabaklamada, kıl tüy gidermede, elektroliz kaplamada, silaj yapımında, hayvan yeminde, arıcılık sektöründe , parfüm solventi anlamında, alkollerde alkilasyon ajanı şeklinde, verniklerde, nano teknoloji alanında kullanılmaktadır. Yani formik asidin kullanım alanları çok çeşitlidir.

Formik Asitin Faydaları


Altın ve gümüş tuzlarında metallerin indirgenmesine sebep olur. Bu suretle ortaya serbest kalan altın ve gümüşü çıkarmada kullanılmaktadır. Formik asit metanol, eter, su aseton gibi çeşitli malzemelerde çok iyi çözünür. Bu aside karınca asidi adı verilmesinin sebebi yukarıda da anlattığım üzere doğada ilk kez karınca salgınlarında rast gelinmesi ve buradan çekilerek elde edilmesindendir. Formik asidin organik bir asit olmasından kaynaklı varroa ile mücadelede etkili yöntemlerden biri haline gelmiştir. Arıcılığın gelişmiş olduğu bölgelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. İlkbahar geldiğinde nektar alımından en az 15 gün önce, sonbaharda balın hasadı yapıldıktan sonra kullanıldığında, balda va balmumunda kalıntı bırakmaz. Kullanılması arıcı için tehlikeli olduğundan, genellikle jel halinde kullanılır. Formik asit trake akarıyla mücadele içinde kullanılır. Sıvı olarak kullanıldığında % 65 çözelti halinde olmalıdır. Yani kolonilerde kullanıldığında, % 65 formik asit, % 35 su olmalıdır. Çözelti direkt olarak arılarla temas ettirilmemelidir. Kuluçka çerçevelerine kağıt örtü serilerek enjekte edilmelidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder